Очаква се одобрението на още препарати

Европейската комисия договори доставка на двойно повече ваксини за ЕС от Pfizer и BioNTech. Така, до края на годината между държавите членки ще бъдат разпредели 600 милиона, вместо 300 милиона. На фона на това продължава напрежението заради бавното разпределение на дозите в Съюза.

Ангелов: Очакваме 4,5 милиона ваксини от AstraZeneca (ВИДЕО)

Еврокомисията е сключила допълнително споразумение с производителя на ваксината на Pfizer и BioNTech, която първа беше одобрена за прилагане в ЕС. По силата на договореното тази година Общността ще получи още 300 милиона дози от техния препарат или общо Брюксел ще има достъп до 600 милиона, поясни председателят на институцията Урсула фон дер Лайен. Целта е колкото може по-бързо да бъдат ваксинирани възможно най-много хора, като 75 милиона от допълнителните дози ще бъдат доставени през второто тримесечие, а останалите до края на годината.

„Вече с две оторизирани ваксини сме подсигурили количества, с които ще можем да предоставим защита на 380 млн. европейци. Това е повече от 80% от населението на Общността. През следващите седмици и месеци очакваме одобрението и на още препарати”, коментира фон дер Лайен.

Дания разработва дигитален паспорт за ваксинация срещу COVID-19

Межудвременно, недоволството от бавното разпределение на ваксините в Съюза продължава да поражда солидно напрежение в Общността. Германия се превърна в трън в очите на всички заради направена отделно от ЕС поръчка на дози от Pfizer и BioNTech. Освен, че на квотен принцип ще получи 64 милиона ваксини от общо закупените от ЕС, ще ѝ бъдат доставени допълнително 30 милиона след сключена отделна сделка с двете компании. Председателят на ЕК изрично заяви днес, че страните членки нямат право да водят паралелни преговори.  Притесненията са, че това би могло да се отрази на доставките за вътреобщностното разпределение. Властите в Берлин обаче опровергаха тези твърдения.

„Съгласен съм с договореното от ЕС. Допълнителната доставка, която сме подсигурили, по никакъв начин не засяга настоящите договори на Общността. Дистрибуцията няма да бъде засегната. Няма да има държава членка, която да получи ваксините от Pfizer и BioNTech със закъснение, само защото Германия се е договорила за допълнителни количества от двете компании”, поясни говорителят на германското здравно министерство Ханно Кауц.

Кантарджиев: В най-добрия сценарий до август ще имаме 1,5 милиона ваксинирани

Напрежението около ваксинацията се разиграва на фона на ускоряване на разпространението на пандемията в редица държави членки. Много от тях отново затегнаха мерките си след празниците, станали причина за драстичен скок при новозаразените.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.