В напреднал етап за одобрение била ваксината на AstraZeneca

В най-добрия сценарий до август в България ще има 1,5 милиона ваксинирани срещу COVID-19. Това каза в ефира на „Здравей, България” проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. 

Според настоящия разчет на Министерството на здравеопазването общият брой на ваксините до юли ще стигне за 750 000 души. Според проф. Кантарджиев това не е малко. Той обаче е разговарял с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата за това какви допълнителни количества могат да влязат в страната ни. Много напреднала за регистрация била ваксината на AstraZeneca. Именно от нея страната ни е заявила по-големи количества.

„В момента, в който имаме и AstraZeneca, нещата ще се увеличат. Засега количествата, които ЕК е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда”, обясни проф. Кантарджиев.

Под 1000 новозаразени с COVID-19 за денонощието

Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите като тези от противогрипната ваксина.

На въпрос за руската ваксина и възможно ли е страната ни да я закупи, Кантарджиев обясни: „За да бъде регистрирано едно лекарство в България, производителят трябва да подаде документи”. Към момента обаче страната ни нямала нужда, защото ЕК е поръчала достатъчно ваксини за България.

Проф. Чорбанов: Ваксините пристигат с приоритет за тези, които са платили най-много за тях

Относно изборите, проф. Кантарджиев заяви, че е възможно да се проведат. И отново препоръча хората да спазват мерките дотогава.

Той коментира и мъжкото хоро в Калофер. „Хората се възмутиха. Отменят се олимпиади, състезания, в които са инвестирани милиони”, каза Кантарджиев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.