Митове и факти за ваксините

„Форма на справедливост ще има и крайното количество ваксини са разпределени за всички. Не е сигурно обаче, че получаваме абсолютно пропорционалния брой ваксини, които получават Франция и Германия. Производителят предоставя продукта си първо на тези, които са платили най-много за него. Израел например дава по 30 долара. Това е причината ваксината да не достига към този момент“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ имунологът проф. Андрей Чорбанов.

Кантарджиев: Очакваме до август да имаме 1,5 милиона ваксинирани

Той добавя, че доста арабски държави също са закупили ваксини на по-високи цени и ще получат количествата приоритетно.

„Производителите на каквото и да е не работят за спасение. Който им предложи най-висока цена – ще получи продуктите най-бързо“, добавя проф. Чорбанов.

Относно ваксинацията у нас

„Ваксинирането на 20 хиляди души дневно би било едно много голямо предизвикателство за здравната система в България. Към този момент такова нещо никога не се е случвало в страната ни. Едно такова действие предполага перфектна логистика, съобразена с качествата на отделните ваксини“, казва специалистът.

Ваксинацията в домовете за възрастни започва към края на януари (ВИДЕО)

Той добавя, че България ще своя собствена ваксина.

„Ние ще представим краен продукт, който може да бъде тестван на хора. Тогава ще е нужен ресурс за клиничните изследвания. Става дума за 10-15 милиона лева. Всяка една такава инвестиция би била разбираема. Към този момент обаче на пазара ще има много ваксини“, казва Чорбанов.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.