Първи ще бъдат незасегнатите от COVID-19 институции

Вече са проведени предварителни проучвания в социалните домове за желаещите да се ваксинират. Очаква се имунизациите там да започнат към края на януари или началото на февруари. Първи ще бъдат незасегнатите от COVID-19 институции. В един от домовете, където имаше бум от заразени, желаещите да се ваксинират са повече от една трета.

Преди по-малко от месец домът за стари хора в Хасково се превърна в огнище на COVID-19. Една трета от потребителите и персоналът дадоха положителни проби. Трима починаха. В момента положителните са само 9.

Инфекционист: Единственият по-тежък страничен ефект от ваксините са алергичните реакции

Към момента от 113 потребители тук 42 са заявили желание за ваксина. При служителите обаче процентът на готовите за имунизация е доста по-малък - едва 12 от 69 са в списъка.
 
"Ще бъде започнато от тези домове, които са чисти от Ковид, най-напред при тях ще започне ваксинацията. Съответно организацията ще бъде направена от всеки един ръководител на съответното учреждение". Това съобщи д-р Стефка Здравкова - областен управител на Хасково.
 
В социалните домове, където няма медицински лица, ваксинирането ще се извършва от личните лекари и от медици от съответните общини.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.