Според д-р Трифон Вълков липсват проучвания от независими източници

Единственият по-тежък страничен ефект от ваксините на Moderna и Pfizer/ BioNtech са алергичните реакции. Това обяви в ефира на „Здравей, България” инфекционистът д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница. Липсват обаче проучвания за реакциите от независими източници.

Евроагенцията по лекарствата одобри ваксината на Moderna

„Най-тежките странични ефекти са тежките алергични реакции. Много неща се изговориха по темата. Доста екипи се съсредоточиха в проучване на този тип реакция. Към момента това, което се публикува в научните медии, е, че тази реакция е към един от стабилизаторите във ваксината. Няма как да минем без това нещо ”, каза той.

 

 

Д-р Вълков обясни, че този тип стабилизатор се съдържа и в други ваксини и се познава отдавна. Тези реакции се наблюдават при хора, които имат анамнеза в своето минало. Полиалергията може да се изрази и при приемане на лекарства, както и към козметика.

Какви са приликите и разликите между ваксините на Pfizer и Moderna?

Според него разликите между двете одобрени от Европейската агенция по лекарства ваксини са свързани с производствения процес.

"Ваксината на Moderna е в малко по-голяма доза. Тя може да бъде транспортирана на по-високи градуси - на -20 градуса. За разлика от тази на Pfizer/ BioNtech, която изисква -70. Другото, което я прави по-удобна за лекарите, както и за масовата ваксинация, е, че веднъж размразена, тя може да остане в обикновен хладилник 30 дни", обясни инфекционистът.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си