ЕК пък даде достъп на препарата до европейския пазар

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на американската компания Moderna за употреба в общността. Това е вторият препарат срещу COVID-19, за който регулаторът дава зелена светлина. В рамките на тази година се очаква общността да разполага с поне 380 милиона дози от двете ваксини.

Нов опит за одобрение на ваксината на Moderna

Малко по-късно Европейската комисия също издаде разрешение за прилагане на ваксината.

Европейската агенция по лекарствата е одобрила ваксината на Moderna за употреба при хора над 18 години.

Три потенциални турски ваксини са достигнали до изпитания върху хора

За изграждане на пълен имунитет срещу вируса, са необходими две дози, поставени през 28 дни.

При продължилите няколко месеца клиничните изпитания върху над 30 000 души препаратът е показал ефикасност от над 94 процента. Очаква се ваксината да е ефективна и срещу открития наскоро нов, по-зарАзен щам. 

„Добри новини за опитите ни да доставим повече ваксини срещу COVID-19 за европейските граждани. Европейската агенция по лекарствата оцени, че препаратът на Moderna е безопасен и ефективен. Сега работим на пълна скорост и ЕК да я одобри и да бъде достъпна в общността”, заяви Урсула фон дер Лайен.

Още преди това да се случи, някои държави, като Германия и Франция вече очакват първите доставки.

„Днешната новина ни дава допълнителна надежда, защото заедно с ваксината на BioNTech, Германия ще получи повече от 130 милиона дози общо от двете компании. Страната ни ще разполага с достатъчен брой ваксини, а когато бъдат одобрени още препарати и на други компании, още до лятото ще можем да предложим защита за всеки, който желае”, каза Йенс Шпан - министър на здравеопазването на Германия.

В края на декември Европейската агенция по лекарствата одобри и ваксината на Pfizer/BioNTech. Засега от нея е договорена доставката на 300 милиона дози в общността до края на годината, а от препарата на Moderna - 80 милиона, с възможност за поръчка на още толкова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.