Италианският регион беше тежко засегнат от първата вълна на пандемията

Ръководителят на здравните власти на богатата италианска област Ломбардия, една от най-тежко засегнатите от коронавирусната пандемия области в Италия, подаде оставка днес след месеци на критики заради това как се справя със здравната криза. Джулио Галера е член на партията на Силвио Берлускони „Форца Италия” и беше част от областната администрация на Ломбардия, оглавена от крайнодясната партия „Лига” на Матео Салвини. Той подава оставка в момент, в който Ломбардия изпитва трудности с ваксинационната си кампания срещу коронавируса.

Отменят кръщаването на бебета от папата в Сикстинската капела

Едва 22 процента от ваксините на нейно разположение са поставени, докато в други области като Венето и Тоскана, са поставен близо 60 процента. Галера защити бавното начало на кампанията с аргумента, че не е искал да кара лекарите да прекъсват новогодишната си ваканция, за да помогнат при ваксинирането. Тези негови мотиви породиха големи критики, тъй като Ломбардия регистрира една трета от общо 77 300-те смъртни случая от COVID-19 в цяла Италия.

Областният управител на Ломбардия Атилио Фонтана обаче защити Галера, като каза, че той е свършил една много тежка работа, че е изморен и иска да си почине. Фонтана обаче също е критикуван заради здравната криза.  Галера ще бъде заменен на поста от Летиция Морати, бивш кмет на главния град на Ломбардия - Милано.

Италия удължи карантината до 15 януари

Преди коронавируса да връхлети Италия, здравната система на Ломбардия беше хвалена като една от най-добрите в света. Но бързото разпространение на вируса хвърли сянка върху така наречения ломбардийски здравен модел, където се отдава преимущество на болниците, докато се намалява мрежата от общопрактикуващи лекари в селата.

Музеите във Венеция остават затворени до април заради коронавируса

Оставката на Галера идва в момент, в който здравното министерство на Италия обяви, че Ломбардия, а също и областите Венето, Емилия Романя, Сицилия и Калабрия ще трябва да удължат строгите рестрикции с още най-малко седмица в опит да спрат ново увеличение на случаите на зараза с коронавируса.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА