В края на декември посолството на България в Загреб е дарило храна и хранителни продукти на Хърватския Червен кръст

България е осигурила по 50 000 евро за възстановяване на пострадалите от земетресение сгради на Хърватската академия на науките и изкуствата и Горноградската гимназия в Загреб, предаде агенция Хина, позовавайки се на съобщение на българското посолство в Хърватия.

Посолството изтъкна, че тези две институции са играли историческа роля за сближаването на българи и хървати. През 19 и 20 век български деца са учили в Горноградската гимназия, а петима българи са членували в хърватската академия - Марин Дринов, Любомир Милетич, Стефан Бобчев, Васил Златарски и Георги Златарски.

Мощно земетресение в Хърватия, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Освен това чрез механизма ЕС за помощ при бедствия на 1 януари България е изпратила на Хърватия 100 радиатора, 500 походни легла и 300 дюшека на стойност 83 660 евро, а три камиона от България са доставили минерална и трапезна вода в Глина, Петриня и Загреб, посочи посолството.

В края на декември посолството на България в Загреб е дарило храна и хранителни продукти на Хърватския Червен кръст в помощ на пострадалите от земетресението, отбелязва Хина.

ВСИЧКО ЗА МОЩНИЯ ТРУС ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.