Направени са 9 871 теста

Новите случаи на коронавирус у нас са 753. Направени са 9 871 теста. Активните случаи са 65 912. За 24 часа у нас общо 61 души са изгубили битката с болестта. Хоспитализираните са 4 186, като 380 от тях са в интензивни отделения.  

Излекуваните от болестта за деня са 3831, което е над 5 пъти повече от новозаразените.  За последното денонощие у нас срещу вируса са били ваксинирани още 2238 души. Общият брой на имунизираните е 13 355.

Хората с вече придобит имунитет срещу коронавирус са в пъти повече от излекуваните, които към този момент доближават 135 000. Причината е в скритата заболеваемост, която не се отчита в Единния информационен портал. Това твърди зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Според нея ваксина могат да си поставят и хората, за които се предполага, че имат известен имунитет към заразата. Но препоръчва те да изчакат, докато в България има достатъчно ваксини за тези, които не са прекарали вируса.

А кардиолози препоръчват хората с болно сърце също да се ваксинират приоритетно.

„Коронавирусът поразява сърцето на много нива. При резонанс на сърцето се вижда, че често има увреждания на тъканта на миокарда. COVID-19 е болест, която уврежда вътрешния слой на кръвоносните съдове”, обясни проф. Борислав Георгиев, началник на отделение по кардиология в МБАЛ НКБ.

Новият щам на COVID-19 вече и в Румъния

Влизане във Великобритания - само с отрицателен PCR тест

Каква е ситуацията с COVID по света? (ВИДЕО)

Рекорден брой новозаразени с коронавируса във Великобритания през последното денонощие

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.