Той трябва да бъде направен до 72 часа преди пътуване

Пристигащите в Англия и Шотландия със самолет, влак или по море ще трябва да покажат отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен до 72 часа преди влизането в страната. Това обяви днес Министерството на транспорта, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Каква е ситуацията с COVID по света? (ВИДЕО)

Властите се решили на тази мярка заради появата на нови щамове на коронавируса в целия свят, включително Република Южна Африка и Дания, което увеличава риска от разпространение на COVID-19.

Ако пътник се появи на проверката на британско летище без документа, ще бъде глобен на място с 500 лири.

Рекорден брой новозаразени с коронавируса във Великобритания през последното денонощие

Пътниците, пристигащи със самолет, ще трябва да показват резултата на представители на авиокомпанията преди излитането. Ако не го направят, може да им бъде отказано качване на борда. Отрицателният тест ще трябва да се показва и на граничните пунктове при пристигане в Англия. Отбелязва се, че подобни изисквания скоро могат да бъдат въведени и от Уелс и Северна Ирландия.

Великобритания обявява специален списък с държави, които нарича "страни в коридор за пътуване". Ако държавата, от която идват пасажерите не са в списъка, дори да имат отрицателен тест, ще им се наложи да се изолират за 10 дни след пристигането на Острова. Списъкът се публикува на сайта на британското правителство, обновява се постоянно и в момента България не е в него.

Освен това, отрицателният тест не освобождава пътниците от задължителната 10-дневна карантина след пристигане, допълва министерството.

Новите правила ще влязат в сила от следващата седмица. Указания кои тестове ще се признават от британците, ще бъдат публикувани на правителствения сайт gov.uk. 

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44  20 7584 9400, +44 20 75893763.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА