На борда са пътували 62 души

Трагедия в небето. Пътнически самолет с 62-ма души на борда се разби, малко след излитането си от индонезийската столица Джакарта.

Самолетът се е сринал от 3 хиляди метра за по-малко от минута, сочат полетните данни, а очевидци са чули силна експлозия. До момента не се съобщава за оцелели.

Пътническият самолет на „Шривиджая еър” извършвал вътрешен полет между индонезийската столица Джакарта и град Понтианак. На борда му се намирали 62-ма души. Машината "Боинг 737-500" изгубила контакт с диспечерите около 4 минути след излитането, на 11 мили северно от летището, над водите на Яванско море.

Самолетът се снижил с 3 хиляди метра за по-малко от минута, преди да изчезне от радарите. Близки на пътувалите с фаталния полет напрегнато очакваха нова информация.

„Вече бях работил една година тук. Трябваше да ги взема от летището. Това е първата ми дъщеря и никога повече няма да я видя”, казва Яман Заи - баща на пътник в самолета.

„Получихме информация от местни жители, че са намерили останки. Не знаем какви са, но вече са изпратени на съседен остров, за да бъдат проучени”, заяви Багус Пурухито - шеф на агенцията за издирване и спасяване.

Нискотарифната „Шривиджая еър” е третата по-големина авиокомпания в Индонезия и превозва над 950 хиляди пътници на месец от летището в Джакарта до 53 вътрешни дестинации и до 3 други държави в региона.

През 2018 авиокомпанията беше извадена от забранителния списък на Европейския съюз, след като прекара в него 11 години.

Авиационните инциденти в Индонезия не са рядкост и страната не се слави с високи стандарти на безопасност. 270-милионното й население зависи силно от въздушния транспорт, за да се придвижва между островните от огромния архипелаг.

Министърът на транспорта на Индонезия: Изчезналият самолет е катастрофирал

От МВнР съобщиха, че на борда на изчезналия самолет не е имало чуждестранни граждани. Посланикът ни Петър Андонов се е свързал с външното министерство на Индонезия, откъдето са потвърдили информацията.

Във връзка с авиоинцидента вицепремиерът ни и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до индонезийският си колега.  В писмото си  Захариева изразява съболезнованията си на опечалените семейства.

„Боинг 737” е най-произвежданият и най-продаваният самолет в света. От първия полет през 1967 година досега са произведени над 6500 броя.  „Боинг 737” е предназначен за къси до средни дистанции.

Падналият самолет е бил на 27 години и е от модификацията на „Боинг 737-500”. Капацитетът му е бил между 120 и 150 пътници, разпределени в две класи.

Обсегът на този тип самолети е малко над 5500 километра. Според статистиката от 1997–ма година досега са станали 19  катастрофи с „Боинг 737” в различните му варианти.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА