Първата доставка от 2400 дози на ваксината ще пристигне у нас на 13 януари

Здравното министерство публикува подробна информация за ваксината на Moderna срещу COVID-19, която ще бъде доставена в България.

По-рано стана ясно, че първата доставка от 2400 дози на ваксината ще пристигне у нас на 13 януари. Американската компания уведоми представителите на ваксинационния щаб за своето решение след проведен видеоконферентен разговор.

 

Първо – за разлика от препарата на Pfizer, тази на Moderna съдържа 10 дози в един флакон. Разрешава се за употреба на лица само над 18-годишна възраст, а за бременните – не се препоръчва. Втората доза се прилага 28 дни след първата. Пълният ефект от ваксината е налице чак след 14-я ден от поставянето на втората доза.

Най-често се съобщава за нежелани реакции от умора, главоболие, втрисане, болка на мястото на ваксиниране, както и гадене и повръщане.

За имунитет след ваксинацията с ваксината на Moderna реално може да се говори едва 42 дни след поставяне на първата доза. От фирмата производител не дават гаранция колко дълго ще трае този имунитет и колко голям ще бъде. Към този момент не са провеждани проучвания за взаимодействията на ваксината с други медикаменти.

Здравното министерство започва проверка след сигнал за ваксиниране на политици (ВИДЕО)

От Националния център по заразни и паразитни болести напомнят, че и при двете ваксини - между поставянето на първата  и втората доза, ваксинираният все още е изложен на риск от зараза.

„В първата доза, през първата седмица, имунитетът е толкова слаб, че те могат да се заразят. През втората той е по-висок, но те пак могат да се заразят. И през третата вече е по-силен, но пак могат да се заразят”, заяви проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

И при ваксината на Moderna, ваксинираният трябва да остане под наблюдение 15 минути. Причината - има данни за ваксинирани, които са развили тежка алергична реакция. Ваксината е противопоказна и за с остри инфекции.

От Moderna признават, че все още не се знае колко дълго ще трае придобитият от ваксината имунитет. Иначе, за разлика от варианта на Pfizer, от Moderna твърдят, че неотворената ваксина може да се съхранява в хладилник при температура от 2°C до 8°C в продължение на месец. С пристигането и на втората ваксина, започва втория ваксинационен етап, в който се включват и учителите.

Доц. Гломб: Антителата на ваксинираните с Pfizer/BioNTech неутрализират успешно новата мутация на COVID-19

Кардиолози апелират в плана да се добавят и хората с болно сърце. „Коронавирусът поразява сърцето на много нива. При резонанс на сърцето се вижда, че често има увреждания на тъканта на миокарда. COVID-19 е болест, която уврежда вътрешния слой на кръвоносните съдове”, казва проф. Борислав Георгиев - началник на отделение по кардиология в МБАЛ НКБ.

У нас - хората с вече придобит имунитет срещу коронавирус са в пъти повече от излекуваните, които към този момент доближават 135 хиляди. Причината е в скритата заболеваемост, която не се отчита в Единния информационен портал. „Със сигурност е в пъти повече от регистрираните до момента, да не говорим за тези, които дори не съобщават, че са болни, които по литературни данни на места са до 40 процента. Така, че немалка част от хората на България са го преболедували”, смята проф. Ива Христова.

Прогнозите на здравните власти са до лятото да имаме милион и половина ваксинирани.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.