Вижте какво още каза тя

„Антителата на имунизираните с ваксината на Pfizer/BioNTech неутрализират успешно новата мутация на COVID-19. Това показват резултатите от изследванията в Англия. Статията е публикувана все още като препринт”. Това заяви ръководителят на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в студиото на "Офанзива с Любо Огнянов" .

Какви са приликите и разликите между ваксините на Pfizer и Moderna?

„Засега знаем, че продължителността на имунитета след ваксината е почти 6 месеца. Сигурна съм, че ще бъде и по-дълъг”, допълни още тя.

Доц. Гломб обясни, че по принцип всеки вирус мутира. „Коронавирусът мутира малко по-бавно – при него имаме около 2 мутации на месец. Това, което е особено за английския вариант е, че се предполага, но не е доказано все още, че той заразява със 70 процента повече. Т.е. ако предходният заравяваше 100 човека, то този вариант заразява 170 човека”, каза тя.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.