Това показват данните в Единния информационен портал

През последното денонощие са регистрирани 394 нови случая на коронавируса при направени 5 910 теста. Това показват данните, публикувани в Единния информационен портал.

МЗ публикува пълната информация за ваксината на Moderna

Общият брой на заразените с коронавирус у нас е вече 208 406, от които 65 745 са активни. Хоспитализирани са 4 190 души, като 380 от тях са в интензивно отделение.

През последното денонощие у нас са били излекувани 542 души. Общият брой на излекуваните до момента е 134 564.

Общият брой на починалите от вируса в България достигна 8 097, от които 19 за последните 24 часа.

Здравното министерство започва проверка след сигнал за ваксиниране на политици (ВИДЕО)

Според лекари често се налага допълнително проследяване при хора, които са прекарали COVID-19, заради тежките последици за организма.

В повечето случаи при пациентите с COVID-19 се налага и втора рентгенова снимка, когато вече са излекувани. А специалистите по образна диагностика поясняват, че това се налага, тъй като последствията за белия дроб могат да са необратими.

„За съжаление, имаме пациенти, които са прекарали болестта преди 3-4-5 месеца и все още имат следи в белия дроб. Главно под формата на фиброза. Медицината счита, че фиброзата е нещо, което няма как обратно да бъде възстановено до нормално състояние”, каза проф. Дора Златарева от Клиниката по образна диагностика на Александровска болница.

Заради сериозността на клиничната картина, пулмолозите съветват болните да не се самолекуват и да опитат да намалят страха. „Спокойствието е много важно. Колкото повече е напрежението, толкова повече са симптомите”, смята пулмологът д-р София Ангелова.

„Призовавам хората да не се самодиагностицират и да не се самолекуват. И най-вече – антибиотикът не трябва да бъде първи избор, още в първия ден на температурата. При мен идват пациенти, които са преминали през 5 антибиотика. Всеки антибиотик си има странични ефекти, отделно от това - антибиотиците потискат имунната система.

Често диагностиката е затруднена, тъй като COVID инфекцията променя и вида на рентгеновата снимка. Въпреки това, медиците са категорични, че с опита, които натрупаха, вече познават COVID инфекцията безгрешно.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА