Ваксинирани бяха общинари, вместо медици на първа линия

Здравното министерство извърши спешна проверка след сигнал, че в Община Сандански са извършени ваксинации на общински съветници в разрез с плана за ваксинация на медиците от първата фаза.

Имало ли е нарушение на плана за ваксиниране в Сандански?

"Проверката по случая доказа, че редът за ваксинация на гражданите е нарушен", написа здравният министър Костадин Ангелов в социалните мрежи.

Според управителя на МБАЛ "Югозападна болница" случилото се е заради отказ на лица, които е трябвало да бъдат ваксинирани.

„Опитахме се да направим една по-добра кампания по имунизацията. Предвидихме по-голямо разпространение на информация относно дозите по ваксинирането. Въпреки всичко, пак се повтори ситуацията от първата кампания. Около 20 души от предварителния списък не се явиха. Ваксината е с такава технология на приложение, че веднъж извадена от хладилника, след много кратко време става неизползваема“, обясни директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ д-р Илия Тонев. Той добави, че по различни причини над 20% от персонала отказва ваксинация.

„Явно те нямат доверие в технологията на ваксината на Pfizer/BioNTech. За да могат да се приложат на човека, който подлежи на ваксинация, самите ваксини се разреждат с разтвор. Това е една много сложна техническа ситуация“, каза още директорът на лечебното заведение.

Здравното министерство започва проверка след сигнал за ваксиниране на политици (ВИДЕО)

Крайният вариант, за да не бъдат изхвърлени ваксините, се оказали четирима общински съветници. Те били изпратени в болницата от ръководството на Общината. Д-р Тонев обясни още, че всички медици, които са искали да се ваксинират и са на първа линия, са били имунизирани срещу COVID-19.

„Това се случи към края на времето за ваксинация и те не са хора, които са били подготвени предварително“, казва още д-р Илия Тонев.

 

 

От Националната пациентска организация заявиха, че проблем в случая е, че няма ясно разписани правила какво трябва да се прави с ваксините тогава, когато кандидатът за ваксиниране се откаже.

„Ако беше разписано, щяха да бъдат категорични институциите. Най-вероятно тепърва ще се уточнят. Този казус е морален на първо място. Ще трябва да докажем, че сме зряло общество. Факт е, че ваксината не издържа дъгло време. Друг е въпросът кога е извадена как е съхранявана, дали нашата система е подготвена“, заяви д-р Станимир Хасърджиев.

Д-р Хасърджиев: Ще се справим с пандемията, само ако предпазим най-уязвимите

Според ръководството на болницата в Сандански не е допуснато грубо нарушение, защото е трябвало да се прави избор между това дали ваксината да се постави на общинските съветници, които са били единствените кандидати, или да се изхвърли.

Кметът на Сандански Атанас Стоянов на този етап отказа да коментира случая. Той ще излезе с позиция, след като официално приключи проверката на здравното министерство.

В късния следобед инспектори от Агенция „Медицински одит” влязоха в болницата, за да извършат проверка. Но след нея не стана ясно дали ще бъдат налагани наказания.

„По закон ние не можем да даваме информация, докато не приключим проверката”, заяви Фидел Косев от агенцията.

 

 

„Поискали сме информация от РЗИ-Благоевград, да засечем съответно информацията, която е в болницата. Ще формираме някакви изводи, които ще бъдат описани в констативен протокол”, заяви Ростислав Райчев, държавен инспектор.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.