Премиерът изиска Фондът за бедствия и аварии да окаже помощ на нуждаещите се

Ситуацията в страната се нормализира, а обстановката се следи непрекъснато. Наблюдават се нивата на язовирите и където е необходимо се изпускат контролирано. Всички отговорни институции са в пълна координация помежду си и в готовност за реагиране, включително и на сигнали на граждани. Превантивно започва обработка на пътните настилки по републиканската пътна мрежа заради очакваното застудяване. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов по време на работно съвещание, което той свика във връзка с усложнената метеорологична обстановка на някои места в страната.

Кога ще спрат валежите

„Максимално бързо Фондът за бедствия и аварии да окаже помощ, когато кметовете са готови. Всеки по своя ресор да вземе мерки. В петък зимата идва с пълна сила, така че да се внимава много“, заяви премиерът Борисов.

По време на съвещанието министърът на околната среда и водите Емил Димитров информира, че са предприети всички действия за наблюдение нивата на язовирите, като съседните държави – Гърция и Турция, са уведомени, за да могат да предприемат превантивни мерки.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова изтъкна, че всички пътни управления са получили указания превантивно да започнат обработка на пътните настилки поради очакваното падане на температурите. Ведомството работи в пълен синхрон с Министерството на вътрешните работи.

Фандъкова: Опасност за населението в Столичната община няма

Електропреносната система в страната е под контрол. Няма населени места без ток, докладва министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя увери, че аварийните екипи са подсилени и имат пълна готовност да се отзовават на сигнали.

Към момента няма язовири, които да представляват риск за живота на хората, информира министърът на икономиката Лъчезар Борисов. От миналата седмица е създаден щаб към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, който следи денонощно нивата на водоемите, посочи още министърът.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски информира премиера Борисов, че ведомството е в постоянен контакт с всички отговорни институции и екипите незабавно реагират на всички подадени сигнали. Министърът добави, че през последното денонощие най-тежко е било положението в Смолян, където има срутване на къща заради свлачище, но след бързата реакция на полицията и пожарната обитателите на дома – двама възрастни и две деца, са евакуирани навреме.

ОПАСНОСТ: Риск от пропадане на част от главен път през Искърското дефиле

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че „Напоителни системи“ оказват пълно съдействие на Столичната община. Следят се язовирите, стопанисвани от дружеството, и има контролирано изпускане на някои от тях. Министър Танева информира, че има малко залети земеделски площи в Югозападна България, но екипи работят по места.

За непрекъснато наблюдение на обстановката на територията на Столичната община докладва и кметът Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че екипи работят денонощно по местата, където се е налагало отводняване на къщи. Общината започва описване и на щетите на засегнатите обекти.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.