Мярката е свързана с разпространението на COVID-19

Австрия въвежда задължителна електронната регистрация преди влизане в страната с цел ограничаване разпространението на COVID-19. Тя се нарича Pre-Travel-Clearance – PTC, а  регистрационният формуляр ще бъде достъпен на немски и английски език (ТУК). Мярката влиза в сила от 00:00 ч. на 15 януари 2021 г., информира МВнР. 

Германия въвежда задължителен PCR тест за влизащите от България

По информация на българското посолство в Австрия при онлайн регистрацията гражданите ще посочват име, данни за контакт, както и къде са пребивавали преди пътуването. Допълнително ще трябва да отбележат адрес в Австрия и, ако е възможно, колко дълго ще останат в страната.

Предвиждат се изключения от изискването за регистрация за погранични работници и транзитни пътници, както и за граждани, които влизат в Австрия по семейни непредвидими причини.

Както до момента, влизащите в страната, които са били в рискови региони, какъвто е и България, подлежат на задължителна 10-дневна карантина. Прекратяването ѝ е възможно преждевременно с отрицателен PCR или антигенен тест най-рано на петия ден.

Влизане във Великобритания - само с отрицателен PCR тест

От карантината са изключени граждани, които влизат в Австрия по професионални причини, транзитно преминаващите, придружителите при спешни медицински ситуации. Те трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, направен най-много 72 часа преди пътуването.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44, +43 1 503 16 78, +43 1 581 03 82.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.