ЦИК трябва да приеме специални правила за гласуването на хората под карантина

"Когато наближат избори, получаваме обвинения за манипулации и нарушения. Във всички избори, в които е участвала ГЕРБ, те винаги са били организирани от други", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Красимир Ципов, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ. 

ГЕРБ при президента: Не трябва да има екзотични идеи за промени в Изборния кодекс преди вота

"Целта на консултациите от страна на Руменв Радев изглежда беше да си намери оправдание да не спази обявената от него дата за провеждане на изборите", добави той.

Партиите - готови за вот на 28 март

"Ако президентът наистина се интересуваше искрено от начина на провеждане на изборите по време на пандемия, консултациите трябваше да се проведат много по-рано", категоричен бе Ципов.

"Президентът отдавна участва във внушения и стремеж за създаване на настроение "всички срещу ГЕРБ", добави гостът.

ОБВИНЕНИЯ И СКАНДАЛИ: Напрежение беляза консултациите при президента (ОБЗОР)

"Нашата цел е да се приемат такива правила на гласуване, че българските избиратели да могат да гласуват безпроблемно, включително карантинираните", заяви Красимир Ципов.

"Към настоящия момент няма време за сериозни промени в Изборния кодекс", категоричен бе той.

"ЦИК трябва да приеме специални правила за гласуването на хората под карантина.Трябва да се предвиди възможност членовете на избирателната комисия в подвижните мобилни секции да бъдат ваксинирани", допълни още депутатът.

"Надяваме се на спазване тенденцията на спад на заразени и карантинирани да продължи, но ние не можем да знаем каква точно ще е ситуацията преди изборите", изрази мнението си Ципов.

"Хипотетично е възможно да се отменят изборите, датата за изборите, но аз се съмнявам в това", добави той.

За гласуването по пощата имаме сериозни резерви, ние нямаме традиции в това, гласовете по пощата съм сигурен, че ще бъдат поставени под огромна въпросителна. Трябва подробно да се проучи опитът на страните, които имат такава практика и да видим дали може да се приложи у нас", убеден бе Красимир Ципов.

"Смятаме за необходимо да удължим валидността на личните документи, особено за българите в чужбина. Видеонаблюдение е възможно на изборите, но имам съмнение как това ще се синхронизира със съществуващото законодателство", заключи гостът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.