Мислят как ще гласуват българите под карантина

Партиите в парламента – готови за избори на 28 март. Преди дни президентът Румен Радев обяви, че ще насрочи парламентарния вот за тогава, като първа възможна дата. Мандатът на сегашното народно събрание изтича на 26 март. Партиите в него вече стягат редиците си, но още не могат да отговорят на въпроса, как ще гласуват българите в условия на пандемия.

Датата 28 март беше посрещната добре от управляващите. Те обявиха, че са готови да отидат на избори именно тогава.

„За нас няма абсолютно никакъв проблем. Ние винаги сме готови за избори, без значение коя ще е датата”, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

8 кандидати искат да доставят машините за електронно гласуване

Доволни са и коалиционните партньори във властта. „Ние от ВМРО нямаме проблеми с насрочената дата – 28 март, напротив даже ни устройства. Но президентът Радев трябваше да се съобрази с епидемичната обстановка и да чуе мнението както на опозицията, така и на управляващите. А защо не и да го подложи и на обществен дебат?”, коментира Мария Цветкова от ВМРО.

Основен въпрос остава как ще гласуват болните и поставените под карантина българи. От ГЕРБ видяха възможности и в сегашния Изборен кодекс.

„Имаше проведени частични избори, които показаха, че в крайна сметка при спазване на всички противоепидемични мерки се провежда нормално гласуване. Има възможност за гласуване в лечебните заведения, в секциите, които могат да бъдат създадени, също така с подвижни секционни избирателни комисии, но този въпрос е на нашето внимание”, каза Ципов.

ИЗБОРИ ПО ВРЕМЕ НА ЗАРАЗА: Готова ли е държавата за вот на 28-и март?

Идея за гласуване в пандемия имат и ВОЛЯ - хората в карантина да гласуват в подвижни урни. От партията обаче искат вот през май и настояват за КСНС при държавния глава по темата.

„По време на толкова сложна пандемична ситуация избирателната активност ще е много ниска, което ще помогне само на статуквото. По този начин президентът помага на БСП, което не е редно за един държавен глава”, заяви Кръстина Таскова от ВОЛЯ.

С писмена позиция от БСП също приеха датата 28 март. От ДПС се въздържаха от коментар.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.