Максималната стойност на обществената поръчка е 36 милиона лева

Общо 8 са кандидати с подадени заявление за участие в обществената поръчка за машините за предстоящите догодина избори. Днес в Централната избирателна комисия бяха оповестени имената на кандидатите.

МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ: Изтича срокът за подаване на оферти

Кандидатите са ЛЕКС.БГ ЕАД, СИЕЛА НОРМА АД, ЦАПК ПРОГРЕС ГРУП АД, КОНТРАКС АД, физическо лице - Mihail Dimitrov Vishanin, ЕКСЕЛОР ХОЛДИНГ ГРУП ЕООД, физическо лице - Ivan Velichkov Ivanov, "Български машини за гласуване" ДЗЗД.

Конкретните предложения ще са ясни в следващите дни. Машините трябва да са с инсталирани системен и приложен софтуер, включително и изходния код, така че да могат да се използват при всички избори, без намеса на доставчика. Максималната стойност на обществената поръчка е 36 милиона лева.

ЦИК ще очаква машините за гласуване да са доставени до 10 февруари

Според заданието ЦИК ще очаква машините за гласуване да са доставени до 10 февруари. Ако устройствата бъдат доставени на партиди, последната трябва да е в складовете не по-късно от 25 дни преди изборния ден, а софтуерът да бъде инсталиран до 20 дни преди вота.

БГНЕС припомня, че на следващите избори всеки сам ще избира дали да пусне бюлетина в урната или да покаже политическите си предпочитания на светещия екран. Промените в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, бяха гласувани на 16 септември.

В понеделник президентът Румен Радев съобщи, че парламентарните избори догодина ще се проведат в срок и че ще са на 28 март. Президентът избра най-ранната възможна дата за вота. Президентът подчерта, че очаква дотогава да бъдат доставени и лицензирани изборните машини, както е по закон, и да се вземат всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за здравето на гражданите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.