Коментар на проф. Михаил Константинов

„28 март беше една от най-очакваните дати за провеждането на изборите. Тя се обсъжда още от самото начало на тази година. Другата възможна дата бе 23 май, но тя означава два месеца без парламент. Има обаче няколко въпроса около изборите, които са от изключително значение“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ проф. Михаил Константинов.

Президентът обяви датата на парламентарните избори

Той добави, че правото на глас е конституционно такова на всеки български гражданин с изключение на излежаващите наказания и тези под запрещение. Важно според математика е да се помисли за хората, които ще бъдат карантинирани или ще се лекуват по това време. Той добавя, че Северна Македония и Чехия вече са правили избори в два дни. Същото щели да направят и следващата година в Канада.

 

 

„Аз предлагам български представители да отидат до посолството на Румъния в София и да помолят за споделяне на практиката им. Това, което видяхме там, беше гласуване в големи помещения, като мерките бяха спазени много добре. Там обаче се регистрира най-ниската активност за последните повече от 30 години насам“, каза проф. Константинов.

Според него мерките и организацията за провеждането на изборите трябва да бъдат съгласувани с медицинските специалисти и всички сценарии да бъдат разгледани.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.