Те ще се проведат в началото на следващата година

Парламентарните избори ще се проведат на 28 март догодина. Така държавният глава Румен Радев отхвърли спекулациите, че може да има отлагане на вота заради пандемията. Все още има много въпросителни как коронавирусът ще се отрази на вота. Един от основните въпроси е дали хората, които са в задължителна карантина към момента на изборите, ще запазят конституционното си право на глас и как точно ще го упражнят. 

Радев за Северна Македония: България трябва категорично да отстоява своите права

„Изборите трябва да бъдат проведени в срок, с доставени и лицензирани машини, както е по закон, и с всички мерки, които да гарантират правото на глас на всеки един българин и да минимизират риска за неговото здраве”, обясни той.

Според юристи обявената извънредна обстановка не е причина за отлагане на вота. Това може да се случи само при военно или друго извънредно положение.

„Това не е извънредно положение. Тоест със заповед не може да се удължи мандатът на действащия парламент и да бъдат отложени изборите”, каза Пламен Киров, бивш конституционен съдия. Той е категоричен и за друго - правото на глас е по-висше от задължителната карантина.

При какви условия обаче ще може това да се случи безопасно, тепърва ще решават изборните експерти. Съществува и хипотеза, че към датата на изборите у нас вече ще има определен обхват и действие на ваксината срещу вируса. Румен Радев обясни, че няма да бърза да си я слага. Предимството е за хората от първа линия

„Нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Животът на всеки българин е еднакво ценен. Независимо дали е президент, чиновник или работник. Ако реша, ще се ваксинирам, едва когато няма чакащи”, поясни Радев.

Консултативен съвет заради COVID-19 няма да бъде свикван, каза още държавният глава. Причината – да не се излъчват разнопосочни послания.

„Очаквам експертите, под ръководството на българското правителство, да обединят своите мнения. Защото издаването на разнопосочни сигнали разколебава хората”, смята президентът.

Радев не пропусна и да отправи критики към управляващите. Този път заради  предложението  единствено членовете на прокурорската колегия на ВСС да могат да номинират човека, който да разследва главния прокурор.

 „Управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор. Предлагат ни прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт да посочва човека, който ще го разследва. Предлагат ни същия Висш съдебен съвет, който с огромно мнозинство избра този главен прокурор, сега да избере и човека, който ще го разследва”, каза още президентът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.