Средствата представляват 127% от ресурса на програмата, като са наддоговорени още 20%

Обявените процедури за безвъзмездно финансиране от ОП "Околна среда" за периода 2014- 2020 г. към момента са 59 на обща стойност 4,3 млрд. лв. Това стана ясно от отговор на екомистъра Емил Димитров по време на парламентарния контрол. Средствата представляват 127% от ресурса на програмата, като са наддоговорени още 20%, поясни Димитров.

До момента по оперативната програма са договорени 308 проекта, 137 от които - през 2020 г. Стойността на безвъзмездното финансиране възлиза на 3,8 млрд. лв. или 112% от бюджета на програмата, уточни екоминистърът. През 2020 г. договореното финансиране възлиза на 616 млн. лв.

Емил Димитров: Спасихме Пловдив от наводнение

Верифицираните разходи по европейското национално съфинансиране възлизат на 1,1 млрд. лв., което е 32,4% от бюджета на програмата. Сертифицираните разходи за безвъзмездна финансова помощ са 1,1 млрд. лв., или 32,7% от бюджета, даде информация още Димитров.

По думите му проектите са стартирали по-късно, пандемията също е довела до допълнително забавяне, поради удължаване поне с 2 месеца на сроковете за представяне на офертите. Въпреки това проектите на ВиК операторите са били оценени и договорени за рекордно кратки срокове, категоричен беше той.

Емил Димитров: Още през януари 2020 г. ме уведомиха за проблемите с язовир "Камчия"

Проектните предложения са били представени в периода февруари-април 2019 г., като повечето са договорени в периода юли-октомври 2019 г. Обществените поръчки за останалите дейности са обявени със закъснение - повечето в периода февруари - юни 2020 г., каза още министър Димитров.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: 24 часа
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си