ЦИК е готова за избори, машините за вота у нас до 11 март

След редица консултации при президента, разгорещени дебати и престрелки между институции, управляващото мнозинство внесе законови промени. Ревизия на Изборния кодекс обаче няма да има. Нито една партия не подкрепи искането на държавния глава. Датата за вота напролет вече е ясна – България ще избира парламент на 4 април.

ЗАРАДИ ИЗБОРИТЕ: ГЕРБ предлага промени в Закона за извънредното положение (ВИДЕО)

С промени в Закона за извънредното положение депутатите дават правомощия на ЦИК. Така в специален протокол ще бъдат разписани правилата как да гласуваме безопасно по време на пандемия. 

Уреждат се и няколко други въпроса - карантинираните ще могат да гласуват. Тези с изтекли лични карти също няма да бъдат връщани. А остра реакция на датата 4 април дойде от представител на католическата общност в България.

51 дни преди изборите управляващите внасят законови промени. С тях се осигурява конституционна възможност карантинираните да гласуват. Макар и несъгласни с президента за промени в Изборния кодекс, управляващите заложиха за реализиране друга идея, която среща и неговата подкрепа.

„ЦИК да гарантира здравна сигурност като осигури средства за индивидуална защита както на секционните, така и на участниците в изборите”, обясни Дариткова.

Как ще гласуваме в условия на пандемия?

Предвиждат се и улеснения за избирателните комисии в чужбина и хората с изтичащите лични карти в страната и чужбина.

„В зависимост от ситуацията в съответната държава, броят на членовете на СИК да е не по-малък от трима членове”, обясни депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

„Гарантираме правото, както под карантина, така и тези зад граница с изтекли лични документи и поради пандемията не могат да ги подменят”, увери Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”.

Последва остра реакция срещу избраната от Румен Радев дата - 4 април. Тя дойде от депутат - католик.

„В голяма степен скандализира арменската и католическата общност. За нас това е най-светлият християнски празник и се налага в този светъл ден да изискваме някакъв вид работа, какъвто е в изборните секции”, смята Младен Шишков.

Младен Шишков: Католиците у нас са скандализирани от датата на изборите

Според управляващите обаче другите искания на държавния глава няма как да се случат.

„Никой не може да гарантира тайната на вота при гласуване по пощата. България няма никаква практика. Няма нито практика, нито нормативна база. Ето капанът какъв е - трябва да се монтират камери на такова място, че в техния обхват да са само масите. Това е техническа дейност, която трябва да се извърши от някоя фирма. Първо - няма време за обществена поръчка – едно обжалване и всичко отива на кино”, смята лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Предложенията за законови промени влизат за дебат в пленарната зала следващата седмица. Преди да утвърди и разпише правилата, ЦИК ще съгласува мерките за гласуване в епидемична обстановка с експертите от Националния оперативен щаб и този за ваксините. Централната избирателна комисия е готова за избори на 4 април. А на вота ще има достатъчно машини за всички избиратели, които не искат да попълват хартиена бюлетина. Това увери в ефира на NOVA говорителят на Комисията Таня Цанева.

Говорителят на ЦИК: Гласуването по пощата крие много рискове

На 9600 машини ще могат да гласуват за следващ парламент избирателите на 4 април. Те трябва да бъдат доставени до 25 дни преди вота – тоест до 11 март. Подписан договор все още няма, но от ЦИК увериха, че причината е техническа и на вота машини ще има. И въпреки, че Комисията е готова за избори в първата неделя на април, то политолози прогнозираха по-ниска избирателна активност, от която ще спечелят само големите партии.

Машинният вот не е предпоставка за изборни манипулации, увериха от ЦИК. И обясниха, че няма опасност при разминаване на данните в машината и тези в протоколите.

„Когато се отбелязва избирателят, че е гласувал в избирателния списък, там се отбелязва дали гласува машинно или гласува с хартиена бюлетина”, обясни Цанева.

Въпросителни за ЦИК обаче поражда вот по пощата, защото той протича без изборна администрация и без наблюдатели.

„Трудно се идентифицират гласоподавателите, физическото транспортиране е трудно, трябва да има много сигурни пощенски служби”, смята говорителката на Комисията.

Симеонов: Изборните правила не трябва да се променят в последния момент

ЦИК ще подготви вота в пандемия според всички изисквания, които им зададе здравното министерство, увери Цанева. А за политолозите пандемията и датата 4 април ще имат друго отражение – по-ниска избирателна активност. От която ще загубят по-малките и все още неутвърдени политически играчи.

„Със сигурност под 50%. Избори на твърдите ядра, те са при големите политически сили, утвърдените като ГЕРБ и БСП, и ДПС, които са с висока степен на мобилизация традиционно”,  смята политологът Атанас Стефанов.

Ключов фактор за резултата от вота ще изиграят и посланията на партиите, допълват анализатори.

„Струва ми се, че това е отговорност на всички политически партии - да не създават такъв психофон, че едва ли не ни очаква сигурен провален вот. В един момент ще започнем да произвеждаме повече и повече политическа апатия, а не повече и повече избирателна активност”, предупреди политологът.

Избори в първата неделя на април нямало да променят политическите ходове на партиите.

„Радев има правомощието да реши датата, без да обяснява защо. Решил я е. Смятам, че тя устройва всички партии. Който е готов към 4 април, ще бъде еднакво готов към края на март. Имат достатъчно време да се подготвят и да представят кандидати”, заяви политологът Стойчо Стойчев.

Според него обаче държавният глава е трябвало да се съобрази с факта, че на този ден е Великден за католическия свят.

Репортери: Ивелина Николова, Ванина Недкова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.