Първи бяха проф. Костадин Ангелов и ген. Венцислав Мутафчийски

Започна реимунизацията на медици от първа линия, които получиха първа доза от ваксината на Pfizer и BioNTech.  

Първи втората доза получи ген. Венцислав Мутафчийски във ВМА. Той обясни, че общо 717 лекари, сестри и санитари във военните болници в страната ще бъдат ваксинирани повторно.

Втора доза получи и здравният министър Костадин Ангелов. Той увери, че има достатъчен брой ваксини за всички, които трябва да се ваксинират повторно.

Пристигна новата пратка с ваксината на Pfizer (ВИДЕО)

„След 10 дни ще съм спокоен и сигурен и ще мога да видя баща си спокойно. Надявам се, че и той ще се ваксинира, когато му дойде редът. Благодаря на всички колеги в цялата страна, на всички сестри, които помогнаха коронавирусът да не ни пречупи”, каза проф. Ангелов.

Той не отговори еднозначно дали го притесняват изследванията, според които ваксиниран или преболедувал човек може да бъде преносител на вируса

„Възможността аз да не се разболея е с висок процент, а това е по-важно. Защото да, възможно е, преносител може да е всеки. Но важно е аз да не се разболея, защото знаете, че болният човек може да заразява най-много”, каза той.

Министърът обясни и че е рано за оценка на кампанията по ваксиниране. „Ваксинирането е дълъг маратон с много препятствия. Как е пробягана първата отсечка, от 100 метра няма значение за крайния резултат, който ще стане ясен след време”, коментира Ангелов.

Мутафчийски: Предложихме да има мобилни екипи за ваксиниране (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Изискването на фирмата е минимум 21 дни да са минали между двете убождания. Нашето е на 22-ия ден”, каза Мутафчийски. Мутафчийски увери, че имунизираните в болницата нямат странични ефекти след първата доза, освен една лека алергична реакция. Във ВМА вече са ваксинирани 717 души. 491 са в болницата в София, останалите - в провинциалните болници. Все още няма ваксинирани в санаториумите.

 

 

„Моите колеги, които току-що се ваксинираха – доц. Кунчев и доц. Димов,  имаха изследване за антитела на 19 ден. Доц. Димов има 40 единици вирус неутрализиращи антитела, а доц. Кунчев 60,7 вирус неутрализиращи антитела. Аз не мога да ви кажа за мен, защото не съм се изследвал. Европейската комисия е поръчвала ваксината и правим договорка с фирмите за определени количества. Те се разпределят след това между страните членки на ЕС на квотен принцип. Тоест на всеки 200 ваксини, пристигнали в ЕС, ние ще получим три", допълни Мутафчийски.

Във ВМА вече имат списъци с желаещи  да се ваксинират от втората приоритетна група – работещите в училищата и детските градини. Паралелно тече подготовка за масовата ваксинация. Предложението на Мутафчийски е да има и мобилни екипи и дълго работно време. „И ваксинационен център, който да работи на две смени, минимум до 22 часа, защото при масова ваксинация, знаете, че ще възникне проблемът – хората отиват на работа и не могат да се ваксинират в работно време”, коментира той.

Относно мерките срещу вируса, проф. Костадин Ангелов обясни, че разговорите с ресорни министри продължават, но решенията нямало да се взимат под натиск. „Още в началото ви казах, че нашите приоритети ще бъдат по-различни – образование, здравеопазване, спорт. Ресторантьорите и хотелиерите със сигурност са важен бранш, но те не са наш приоритет в момента”, посочи той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.