Днешното изявление на японския премиер повтаря обещанието на президента на МОК

Японският премиер Йошихиде Суга обеща да продължи подготовката за провеждането на олимпиадата в Токио това лято, въпреки засилващото се недоволство в обществото в момент, когато страната се бори с разпространението на пандемията.

Миналата седмица министърът на реформите и администрацията Таро Коно заяви, че Игрите може да не се проведат според плановете. Той стана първият член на кабинета, изразил съмнение в провеждането на събитието. По-рано медийни проучвания показаха, че според близо 80 на сто от японците Олимпийските игри, които вече бяха отложени с една година заради пандемията, трябва да бъдат отложени отново или отменени изцяло.

Ваксинират срещу COVID-19 участниците в Олимпиадата в Токио

"Ще продължим с подготовката, решени да създадем непробиваеми мерки за предпазване от заразяване и да проведем събитие, което може да даде надежда и смелост на света", заяви Суга в реч преди началото на парламентарно заседание.

Япония бе засегната по-слабо от пандемията от много други развити икономики, но неотдавнашното нарастване на броя на случаите я накара да затвори границите си за чужденци без постоянно жителство и да обяви извънредно положение в Токио и други големи градове. Подкрепата за премиера се срина и той е изложен на критики, че реакцията на неговото правителство за борба с пандемията е прекалено бавна и непоследователна.

Днешното изявление на японския премиер повтаря обещанието на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, че Олимпийските игри в Токио ще бъдат "светлина в края на тунела" в борбата срещу коронавируса.

Русия няма да използва своето знаме, име или химн на следващите две Олимпиади

Организаторите са изправени пред значителни логистични проблеми, като ще трябва да вземат тежки решения как да посрещнат зрителите и спортистите и в същото време да вземат предпазни мерки срещу коронавируса. МОК очаква на церемонията по откриването да участват само 6000 спортисти, вместо първоначално обявените 11000 от 200 страни, съобщава в. "Йомиури".

Церемонията ще бъде ограничена, като спортистите ще могат да пристигат в Олимпйското селище най-много 5 дни преди състезанията и ще трябва да си тръгнат до два дни след края на състезанията, в които участват. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

Източник: БНР