Властите и браншът в спор по темата

Собственици на ресторанти, нощни клубове и дискотеки се срещнаха с ресорните министри, за да разговарят за отварянето на заведенията и изплащането на средствата по мерките за държавна подкрепа. 

Кабинетът обсъди разхлабването на мерките в някои сектори и бизнеси

По време на срещата не беше постигнато споразумение в позициите на бранша и властите. Правителството предвижда отваряне на ресторантите от средата на февруари, но от бизнеса настояват това да се случи още в началото на следващия месец. В противен случай - целият бранш ще отвори в един и същи ден в знак на протест.

"Ако не се случи отварянето, обсъждаме италианския модел. До понеделник ще се вземе решение. Не е ясно на какъв принцип се отварят детски градини и училища", каза след срещата председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов. 

"Трябва да работим заедно. До ден-днешен изчакахме, затворихме се, сега според нас е моментът, в който трябва да ни бъде върнат жестът и да бъдем пуснати да работим дори при 50% от капацитета. На 1 февруари искаме да отваряме ресторанти, кафенета и сладкарници. Властите предлагат това да се случи на 18-20 февруари", обяви той.

Обмислят редуване на присъствено и онлайн обучение за по-големите ученици (ВИДЕО)

По думите му заетите в бранша не са съгласни завденията да затварят преди 23:30 ч. "Има 30 случая на заразяване и 30 неразкрити. Нашият бранш спазва мерките. Ако останем затворени, тези 60 случая ще станат 20 000", прогнозира Алибегов.

Емил Коларов от СЗБ подкрепи изказването на Алибегов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.