В заседанието участваха и представители на Националния оперативен щаб

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси. Това е обсъдено на работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов. В него участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари т. г. от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас. „Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, заяви премиерът. По думите му разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Обмислят редуване на присъствено и онлайн обучение за по-големите ученици (ВИДЕО)

Министър-председателят Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22:30 ч вечерта. „Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, категоричен бе премиерът Борисов.

Премиерът добави, че настоящите мерки доказаха, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве. „Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта“, подчерта премиерът Борисов пред министрите и представителите на Оперативния щаб.

 

 

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на сто, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

 

 

„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър. Ангелов добави, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите. „Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, допълни министърът на здравеопазването.

 

Премиерът Борисов акцентира, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена ваксината, която той пожелае. „В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози“, каза още премиерът Борисов.

Председателят на Оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна Мутафчийски.

570 са новите случаи на коронавирус

Кога ще заработят ресторантите все още не е ясно. Отговор не дойде и след тричасова среща на министри с бранша. Ясни са само условията за отваряне. „50% работа от капацитета на заведението, както и евентуално потенциален час на работа”, посочи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова

Идеята на властите е ресторантите да отворят врати две седмици след другите сектори. А от бранша категорично настояват - 1 февруари.

"Ако не се случи отварянето, обсъждаме италианския модел. До понеделник ще се вземе решение. Не е ясно на какъв принцип се отварят детски градини и училища", каза председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов. 

Италианският модел означава в знак на протест едновременно да отворят всички заведения. Вечерният час на ресторантите също се оказа проблем. „Вариантите са различни– предложението на правителството е 22:30 часа”, заяви Марияна Николова.

„Не сме съгласни за 22:30 часа. Поне 23:30 часа”, категоричен бе Алибегов.

„Ние ще изпуснем времето, в което сервираме вечеря. Много от гостите правят резервация за 20 часа, ако знаят, че разполагат с един час – просто няма да дойдат”, коментира Калин Иванов, който е собственик на ресторант.

От брашна настояват и до края на януари държавата да изплати всички помощи за служителите им.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си