Успоредно с церемонията има насрочени и два протеста

Днес е денят, в който се очаква да встъпи в длъжност новият 46-и президент на САЩ Джоузеф Байдън. С всеки изминал час мерките за сигурност във Вашингтон стават все по-сериозни.

Джо Байдън ще положи клетва като 46-ият президент на САЩ

СНИМКИ ОТ ПОДГОТОВКАТА ЗА КЛЕТВАТА НА БАЙДЪН ВИЖТЕ ТУК

Около Капитолия има две зони за сигурност. Едната от тях обикаля периметъра около комплекса, а другата е отцепеният широк периметър, в който обикновено се провежда националното празненство всеки път, когато има церемония по встъпване в длъжност на новия президент на САЩ. Сега обаче публика няма да има и достъпът до това пространство е ограничен.

Успоредно с церемонията има насрочени и два протеста. Разрешава се обаче събирането на до 100 човека по време на тях.

Американсканта нация посреща новия си президент изключително разделена. А в последните си часове в Белия дом прощално обръщение направи и Доналд Тръмп.

Часове преди новите управляващи да положат клетва, Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис  отдадоха почит към хората, загубили битката с COVID-19. „За да се излекуваме, трябва да помним и понякога е трудно да си спомним, но така лекуваме", каза Байдън.

 

 

В памет на починалите бяха запалени 400 светлини. Чуха и призиви за обединение. „В продължение на много месеци ние скърбихме сами. Тази вечер скърбим и започваме да лекуваме заедно. Въпреки че може да сме физически разделени, ние, американският народ, сме обединени по дух", каза Харис.

 

 

Часове преди да предаде властта обръщение към американците направи и Доналд Тръмп. В него той каза, че е направил това, за което е дошъл и много повече. Но отново порица щурма срещу Капитолия

„Всички американци бяха ужасени от нападението срещу Капитолия. Политическото насилие е атака срещу всичко, което почитаме като американци. То никога не може да бъде толерирано. Сега, повече от всякога, трябва да се обединим около нашите общи ценности, да се издигнем над партийната ненавист и да изковем общата ни съдба”, каза той.

Междувременно мерките за сигурност в столицата стават още по-сериозни. 12 членове на Националната гвардия бяха отстранени от церемонията по встъпване в длъжност на новия президент. Според информацията, двама от тях са отправяли заплашителни коментари, а е един изразил подкрепа за президента Доналд Тръмп.

Вашингтон под военна блокада (ВИДЕО)

„За последната година и половина се случиха много неща. Днес 46-тият президент на САЩ ще встъпи в длъжност, а 45-тият няма да присъства на това встъпване. Това е безпрецедентно”, каза Моника Евстатиева – старши продуцент в общественото радио NPR.

„Целият град в момента е затворен. 25 000 войници от националната гвардия са тук, за да пазят мира. Това е ново за този град”, каза още тя.

По думите й щурмът на Капитолия може да се определи като удар по демокрацията.

„70 млн. гласуваха за Тръмп. Голяма част от тях не приемат законния избор на Байдън. Ако ти не вярваш в този основен факт, това означава че ти не вярваш на държавните институции и на медиите. Това е опасно за разделянето на обществото. Истината е една, тя няма вариации”, коментира Евстатиева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Очаквайте церемонията по предаването на властта - в специалното студио на NOVA "Клетвата на Байдън" от 17:30 ч. Най-горещите анализи и коментари - на живо от Вашингтон и студиото ни в София.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.