Засилени мерки за сигурност преди встъпването в длъжност на Джо Байдън

Извънредна ситуация във Вашингтон, където тече финалната подготовка за церемонията по встъпване в длъжност на 46-тия американски президент. Днес е последният работен ден на Доналд Тръмп като държавен глава на САЩ. В сряда той ще замине от Вашингтон за имението си във Флорида, а на специална церемония клетва ще положи новоизбраният му наследник на поста Джо Байдън. 

Капитолият под пълна блокада (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мерките за сигурност в американската столица са невиждани досега. Ситуацията може да бъде сравнена с военно положение. Десетки тежки машини на армията са блокирали улиците. На територията на цял Вашингтон, окръг Колумбия, има около 25 000 членове на Националната гвардия - тежковъоръжени мъже, чиято основна задача е да пазят реда по време на церемонията.

 

НЕИЗЛЪЧВАНИ КАДРИ: Нападението над Капитолия отвътре (ВИДЕО)

В понеделник комплексът на Капитолия беше затворен заради предполагаема заплаха, а хората вътре бяха призовани да стоят далеч от прозорците. В крайна сметка се оказа, че има пожар на повече от километър от сградата на Конгреса.

 

 

"Няма заплаха за обществеността", заявиха в Twitter от Сикрет Сървиз.

Тази реакция на полицейските власти обаче идва заради нападението над Капитолия, извършено на 6 януари от екстремисти и поддръжници на Тръмп. Част от тях призоваваха за смъртта на вицепрезидента Майк Пенс, докато той председателстваше заседанието за сертифициране на изборната победа на Байдън.

 

 

Американската нация е дълбоко разделена, разказват българката Кристина и нейният съпруг Патрик. Те са потресени от случилото се на 6 януари.

„Това не е протест. Говорим за нападение! Щурм!”, коментира Патрик.

И докато президентът Доналд Тръмп запазва мълчание и се кани да се оттегли демонстративно, без да присъства на предаването на властта, първата дама Мелания Тръмп отправи прощално послание към американския народ.

ВАШИНГТОН ПОД БЛОКАДА: Извънредни мерки за встъпването в длъжност на Байдън

„Искрено се надявам всеки американец да свърши своята работа и да научи децата ни какво означава да си най-добрият. Нека родителите да разкажат на децата си за смелите и всеотдайни герои, които работиха и се жертваха, за да създадат тази земя на свободата”, заяви Мелания Тръмп.

Тя също няма да присъства на клетвата на Байдън.

От съображения за сигурност и заради пандемията тази година събитието ще премине без публика. Над 200 000 знамена ще символизират американския народ.

Очаквайте церемонията по предаването на властта утре - в специалното студио на NOVA "Клетвата на Байдън". Най-горещите анализи и коментари - на живо от Вашингтон и студиото ни в София.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.