При пропадане на асансьор една жена загина, а друга беше тежко ранена

Вече 7 години след като една жена пострада, а друга изгуби живота си при падане на асансьор, няма виновни за инцидента. Няма и започнало дело. Годината е 2014-та. Две жени тръгват за работа. Качват се в асансьора. Кабинката пада. Цветелина Радунчева губи живота си, а Мария Ваклинова започва борба за своя. 

Оцеляла при инцидент с асансьор има нужда от скъпоструваща операция

Мария е транспортирана в болница „Св. Анна”. Претърпява множество операции, а лекарите се борят за живота й.

„Този инцидент преобърна живота ми. Бях напълно здрав човек, преди това да се случи, а днес съм човек със здравословни проблеми. От друга страна имах шанса да живея втори живот и да оценя своя. От трета страна – за да се погрижа за здравето си, имах нужда от помощта на близки, познати и непознати”, споделя Мария Ваклинова.

През последните години благодарение на близки, приятели и непознати дарители Мария успява да събере средства, за да бъде оперирана. Последната операция е през 2020 година в Австрия. През 2015 година прокуратурата събира нужните доказателства. Причината за инцидента е некачествен ремонт.

 

 

Адвокатът й Александър Кашъмов обясни, че делото е във фазата на обвинението. В началото прокуратурата бързо събира доказателства и го внася в съда. Оттам обаче го връщат за поправяне на обвинителния акт. Над четири години на делото не е даден ход, а впоследствие е привлечен пети обвиняем. Изненадващо месец-два след това делото срещу четирима от обвиняемите е прекратено.

Оцелялата от асансьора-убиец: Още съм оптимист

„Ние обжалвахме това. Спечелихме в Градския съд. В момента, по протест на прокурора и по жалби, делото е в Апелативния съд. За част от престъпленията обаче давността е кратка – 7 години и половина, което на практика означава, че това дело не може да се изкара. Защото то обичайно е на три инстанции, а дори не е започнала първата”, обясни Александър Кашъмов.

Мария и адвокатът й се надяват на чудо, за да влезе делото им в съда в определените срокове. Пострадалата жена е на мнение, че отговорността на техниците трябва да е ясна, регламентирана и те да я носят.

7 години след трагичният инцидент асансьорът все още е запечатан и не работи, а живеещите в блока използват другия. А с днешна дата Мария все още търси справедливост. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.