Учените предлагат да бъдат въведени допълнителни мерки за сигурност в репродуктивните клиники

Американски и британски биолози откриха, че ранните ембрионални клетки са изключително уязвими на коронавирусни атаки, ако частици от вируса успеят да влязат в утробата на бременна жена, съобщи ТАСС.

Резултатите от техните наблюдения са публикувани в статия в електронната библиотека bioRxiv.
В края на февруари миналата година китайски биолози откриха признаци, че коронавирусът SARS-COV-2, който причини пандемията от COVID-19, може да зарази плацентните клетки на бременни жени. Това накара учените да подозират, че причинителят на болестта може да се разпространи вътрематочно и да проникне в развиващото се тяло на детето през плацентата. От друга страна, последващи наблюдения показаха, че такива случаи са редки.

Кантарджиев: 8 българи са заразени с новия вариант на COVID-19

Учените все още не са успели да регистрират видимите последици от проникването на коронавирусна инфекция във феталната тъкан. Тази несигурност породи много спорове дали SARS-CoV-2 е опасен за неродените деца.

Американски и британски молекулярни биолози под ръководството на Маурисио Монтано от института "Гладстоун" в Сан Франциско (США) потърси отговор на този въпрос, експериментирайки с дефектни ембриони и аналози на частици на SARS-CoV-2.

Филм от 2017 г. разкрива шокираща небрежност на вирусолози от Ухан

Те установиха, че на повърхността на ембрионалните клетки има рецептори ACE2 и TMPRSS, които са съществено важни за разпространението на коронавируса, както и че фрагменти от обвивката на SARS-CoV-2 могат да проникват в тях. Частиците от коронавируса не само лесно прониквали в ембрионалните клетки, но и предизвиквали масовата им смърт, въпреки че не можели да се размножават.

Тези резултати показват, че ембрионите са особено уязвими на коронавирусна инфекция в първите си стадии на развитие, когато още нямат защитна гликопротеинова обвивка, а плацентата не се е оформила. Затова учените предлагат да бъдат въведени допълнителни мерки за сигурност в репродуктивните клиники. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА