Той бе припомнен от тайванска медия

Шокираща небрежност на вирусолози от Ухан към силно заразни материали и опасни ситуации - това разкрива документален филм от 2017. Той бе припомнен от тайванска медия, пише Deutsche Welle.

Пекин отдавна повтаря, че коронавирусът, предизвикал световната пандемия, не е с китайски произход. Той бил внесен от чужбина, навярно по времето на военните тържества през октомври 2019 г. в Ухан, където беше и първият взрив от инфекции.

Тази теория не може да бъде напълно отхвърлена. В крайна сметка през ноември 2019-а в Италия беше регистриран един случай на инфекция с коронавирус, за който се предполага, че може и да е бил първият. В същото време обаче в Китай е имало вече случаи на заразени хора, но държавното ръководство ги е пазело в тайна, добавя Deutsche Welle.

СЛАБОТО МЯСТО НА COVID-19: Близо ли сме до победата над заразата?

Експертите на Световната здравна организация (СЗО), които след дълго отлагане бяха допуснати в страната, поискаха да разгледат данните за тези първи случаи на зараза. Те вече започнаха работа там, но само виртуално, защото бяха поставени в двуседмична карантина и в момента се намират в един хотел в Ухан.

Първоначално експертите на СЗО искаха да посетят и реномирания Институт по вирусология в Ухан, прочул се в цял свят със своите проучвания върху прилепи. В началото на пандемията имаше и съобщения, в които се твърдеше, че именно оттам е тръгнала заразата с агресивния коронавирус. Китайското ръководство обаче неизменно отхвърляше тези информации като „чиста спекулация”. В лабораторията действала четвърта степен на биологична сигурност, поради което било невъзможно да се търси някаква връзка с взрива на инфекцията. Затова и посещение на института не бе разрешено.

Какво се знае за новата мутация на коронавируса

„Тази професия далеч не е толкова опасна...”

Документален филм, излъчен по държавната телевизия CCTV още през 2017 година, показва колко небрежни са били някои сътрудници на Института по вирусология в Ухан в работата си със силно заразни коронавируси. Малко преди посещението на експертите на СЗО в Китай обаче „Taiwan News” припомни документалния филм, след като китайското държавно ръководство изтри от мрежата всички критики, насочени срещу работата на института в Ухан.

Във филма става дума за група учени около Ши Женгли, позната под прякора „Bat Woman”, които проучват произхода на ТОРС. Макар и да са били наясно, че проучваните прилепи евентуално са носители на смъртоносни вируси като ТОРС, някои от учените влизат в една пещера в Юнан без специално защитно облекло. Те разглеждат хванатите прилепи, както и силно заразните им екскременти без ръкавици. Един от изследователите на вирусите разказва дори, че бил ухапан от един прилеп през тънките гумени ръкавици. Той го почувствал като убождане с игла. Въпросният учен дори показва във видеото подутината, появила се на мястото на ухапването. В същия момент дикторски текст зад кадър съобщава, че прилепите могат да пренасят огромно количество активни вируси, сред които и тези на бяс, поради което членовете на научния екип всеки път се ваксинирали срещу бяс преди да тръгнат на изследвания в пещерите.

Документалният филм неволно показва и друго: че мерките за сигурност са били небрежни не само по време на научните експедиции в пещерите, но и в лабораторията. В проучването на взетите проби от Юнан лаборантите носят ръкавици и престилка, но нито един от тях няма специално защитно облекло или предпазна маска на лицето.

А китайската експертка Ши Женгли разказва, че „тази професия далеч не е така опасна, както мнозина предполагат”. Макар че прилепите носят много вируси, „опасността от пряка инфекция за човека” в действителност била много малка, поради което „в повечето случаи” били достатъчни обичайните защитни средства.

Четири неща, които трябва да знаем за новата ваксина (ГАЛЕРИЯ)

Няколко важни въпроса

От повторното излъчване на видеото по тайванската телевизия не става ясно кой е „нулевият пациент”, нито пък разбираме какъв е отговорът на въпроса за произхода на новия вирус SARS-CoV-2. Филмът обаче показва шокираща небрежност в отношението към силно заразни материали и поставя редица въпроси, чиито отговори биха желали да узнаят и експертите на СЗО, пише още Deutsche Welle. Например, дали слабите мерки за защита в лабораторията на Ухан са довели до някоя зараза? И дали ухапаният от прилеп учен е развил някакви симптоми на заболяване? Дали изобщо той е бил изследван за коронавирус и антитела?

Засега остава неясно дали китайските учени ще имат право да разговарят свободно с колегите си от СЗО и да им покажат условията, в които работят. С оглед на бъдещи пандемии обаче би било интересно и важно да се научи повече за произхода на SARS CoV-2.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: Deutsche Welle