Германски учени твърдят, че са намерили слабото място на вируса

Германски учени твърдят, че са намерили слабото място на COVID-19.  С помощта на компютърен модел те са установили как могат да пресекат пътя на вируса към човешките клетки. За целта, според тях, е необходимо определен ензим в организма да  бъде деактивиран. 

ПРОБИВ: Учени твърдят, че са открили пътя за лечение на COVID-19

Ставаме ли свидетели на дългоочаквания пробив във войната със заразата - Николай Беремлийски потърси отговор на този въпрос от автора на изследването - д-р Андреас Дрегер - учен от университета в Тюбинген.

Какво можете да ми кажете за своето проучване?

Наскоро публикувахме доста подробно изследване относно това как SARS COVID-2 влияе на човешкия организъм. По време на проучването открихме слабото място на вируса, което може да бъде експлоатирано с помощта на специално лекарство. Ако оприличим ситуацията с коронавируса като мишена за дартс, бихме могли да кажем, че се целим в центъра на мишената и се надяваме да открием начин да се справим успешно с тази продължаваща пандемия.

Както казахте – твърдите, че сте открили слабото място на COVID-19 – кое е то?

Компютърният модел, който ние използвахме, успя да предвиди, че ако спрем определен ензими в човешкия метаболизъм и в човешките клетки – ще пресечем пътя на вируса и той ще загуби способността да се репродуцира.

Това означава ли, че ако тези ензими бъдат спрени, вирусът ще бъде обезоръжен? 

Това твърдят компютърните модели, с които работим. Причината затова е, че вирусът се нуждае от материал от човешкото тяло, за да функционира. Той извлича този материал от клетките, от клетъчния метаболизъм и ако успеем да идентифицираме кои са местата, от които COVID-19 черпи този материал ще бъдем в позиция да го обезоръжим. Това място трябва да е от първостепенна важност за съществуването на клектата на вируса, но не от съществена важност за съществуването на човешките клетки. 

Кои лекарства да избягваме при COVID-19

Ние обърнахме по-специално внимание на един от ензимите, но всъщност успяхме да открием повече. Разполагаме със списък, в който са описани различните ензими, които могат да посулжат като мишена на вируса. Предимството на този, на който обърнахме по-специално внимание, се крие в това, че човешкият гостоприемник не разчита кой знае колко на него и съответно няма да има негативни ефекти ако го деактивираме. 

По какъв точно начин могат да бъдат деактивирани специфични ензиими в човешкото тяло?

Налични са много начини за това. Ензимите могат да бъдат комбинирани с различни вещества, които първо да ги забавят и в последствие да намалят скоростта, с която те се развиват в клетката.

Тоест можем да кажем, че по този начин вирусът може да бъде сериозно засегнат, без да се застрашават клетките в човешкото тяло? 

Да, това е, което предричат компютърните модели. Моделът е тестван доста пъти. Използвахме за пример друг, подобен, който даде резултат при борбата с туберколозата. Общо –взето просто подменихме бактерията. Искахме да сме сигурни, че всичко е сигурно и надеждно. 

Можем ли да кажем, че това е дългоочакваният пробив в борбата срещу заразата? 

Мисля, че със сигурност това е доста важна крачка, защото сега учените могат директно да използват информацията получена от нас и да опитат неща, които преди не бяха възможни. Това отваря пътя към по-лесното намиране на подходящо лечение за вируса.  

Какво още сподели д-р Андреас Дрегер - гледайте във видеото.

Репортер: Николай Беремлийски

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.