Мартина Ганчева ни среща с Н. Пр. Пуджа Капур

През изминалата седмица Индия постави рекорд. Само за ден срещу COVID-19 бяха имунизирани над 300 000 души. Междувременно, заразените надхвърлиха 10 милиона. Страната е втората най-тежко засегната в света от коронавируса. Индия обаче също се включи в международната надпревара за ваксини. За борбата с коварната болест, за удара върху икономиката, но и за магията на чая, пикантната кухня, искрящите сарита и Боливуд. В рубриката „Светът в България“ Мартина Ганчева разговаря с Нейно Превъзходителство Пуджа Капур.

Мартина Ганчева: Ваше Превъзходителство, много се радвам, че се срещаме и се чудех дали трябва да ви пожелая Честита Нова Година, защото разбрах, че в Индия я празнувате осем пъти. 

- Честита Нова Година. Спокойно можете да ми я пожелаете. Празнуваме я на 1-и януари по Григорианския календар. Но сте абсолютно права. Имаме разнообразие от дати в Индия. Зависи дали следваме слънчевия или лунния календар. Обикновено съвпада с пролетта и е през март или април. И всъщност празнуваме повече от осем пъти.

Заслужавате големи адмирации заради медицината и медиците. Имате лекари по целия свят и традиции в тази област от 2 500 години. Но помага ли ви този опит в пандемията?

- Древната индийска наука в медицината се нарича айрида. Науката за живота. Датира от  5 000 години и е важна част от нашата култура. В наши дни имаме преимуществото да разполагаме с много способни кадри в здравния сектор – лекари и сестри. Имаме около милион и 200 000 доктори. Имаме и много добри връзки и опит в биотехнологиите и фармацевтичния сектор. По време на пандемията станахме аптеката на света. Доставяхме лекарства на 150 държави, освен че покривахме собствените си нужди. И сега, когато светът започва да се имунизира, също сме възможен партньор. Вече произвеждаме 60% от ваксините по света. Много от тези, които използваме по време на пандемията, са произведени именно в Индия.

Ще произвеждате ли своя ваксина срещу COVID-19 и имате ли планове да я продавате на други държави? 

- Да, абсолютно. По принцип ние сме най-големият производител на ваксини в света. И произвеждаме милиард и половина дози, дори в нормални времена. 70 % от ваксините на Световната здравна организация са от нас. В момента работим върху 19 ваксини, които са на различен етап на изпитвания. Две вече са одобрени. Първата е на Оксфорд. Има и друга – развита абсолютно независимо, наречена „Коваксин”. Тя е развита от „Биотек” и е одобрена за спешна употреба. На 16 януари беше проведена най-голямата ваксинационна кампания, обявена от нашия премиер Нарендра Моди. Първата фаза ще продължи до август и обхваща 300 милиона души. Здравни работници, полицаи, по-възрастните хора над 50 и такива с придружаващи заболявания. Ще доставяме ваксини до други части на света. Тази седмица вече дарихме 2 милиона дози на Бангладеш и 150 000 на Бутан. Доставяме и до Бразилия.

В Индия вече заразените надхвърлиха 10 милиона. Каква е обстановката в момента?

- Около 10 и половина милиона индийци бяха засегнати от коронавируса. Но да погледнем в перспектива, защото Индия е една шеста от човечеството. Процентът на хората, които се възстановяват, е 195. В световен план този показател е 55%. Смъртните случаи са много по-малко. 1,44 % срещу 2,13 на сто.

Как хората се тестват за коронавирус в Индия?  

- Вече направихме 200 милиона теста в страната. Обикновено правим PCR тестове, които са международния златен стандарт. Но използваме и антигенни тестове, тестове за антитела. В края на миналата година бяха разработени лакмусови тест-ленти, които се основават на технологията на генното редактиране. И сега също се прилагат на практика. Те са бързи тестове.

В началото на пандемията мерките в Индия бяха много строги. Влакове и самолети не се движеха.

- В началото на коронакризата Индия реагира много бързо. Имаше много стриктен локдаун. След два месеца беше постепенно отпуснат. Сега, в по-голямата част на страната, няма никакъв локдаун. Но има ограничения в по-силно засегнатите зони. На останалите места всичко е отворено. Разбира се, пак с определени рестрикции. Например, за международни пътувания. Театрите са на 50% от капацитета си. На близки пространства не могат да се събират над 200 души. 

Повече за традициите и начина на живот в Индия гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.