В неделя скиор загина в района на Бъндерица

18-годишният скиор, който загина при падане на лавина над Банско, не е имал шанс да оцелее, въпреки професионалната си екипировка. Причината – откъсването на снежната маса е било с фронт около 150 метра, а дължината на лавината - километър. От Планинската спасителна служба предупреждават, че опасността от лавини остава. 

Лавина затрупа и уби на място скиор в Пирин

Спасителите са успели да стигнат до затрупвания скиор 10 минути след инцидента. 

"В тази ситуация шанс човек да оцелее по-скоро няма, защото откъсването на лавината е с фронт около 150 метра, дебелината на снежната покривка е между 50 и 100 м, което е огромна маса. Страшно много индикации има за опасност в планината. В тези моменти хората трябва да бъдат много предпазливи и да не се поддават на емоциите", смята директорът на ПСС Емил Нешев.

Момчето е имало всичко необходимо за пребиваване в зимната планина, но и това се оказало недостатъчно. Проработил е и т.н. пипс - уредът, който подава сигнал, за да може затрупаният скиор да бъде бързо открит. Момчето е намерено и извадено много бързо, но травмите му са били несъвместими с живота.

Жена пострада при преход в планината

19-годишният младеж е бил надежда в спорта. Има спечелени редица медали и състезания. От Планинската спасителна служба обявиха, че спасителите са се отзовали на сигнала за 10 минути, но само констатират смърта на момчето.

Всички в ПСС на Витоша познават Борислав Гарибов. Той е израснал пред очите им.

Изненадани са, че е предприел такова екстремно спускане в опасните условия. Предполагат, че желанието му за екстремно изживяване е попречило на преценката му.

Съветват скиорите са бъдат внимателни и да не излизат извън пистите.

„Това е популярно място за фрийрайд. Разбира се, има предупредителни табели, ограждения”, обяснява Ивайло Чувиков от Планинската спасителна служба.

„Това, което се е случило е, че просто са навлезли в склон, част от който е била лавиноопасна, друга част не е била. В някакъв момент просто са навлезли в част от склона, който е бил лавиноопасен”, коментира Момчил Панайотов, председател на Асоциация по ски свободен и екстремен стил.

Дори професионалната екипировка на момчето се оказала недостатъчна.

„Тези съоръжения не ни правят безсмъртни, те не могат да ни спасят, те могат да дадат някакъв минимален шанс нещата да се развият по друг начин”, обяснява Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към БЧК. „Откъсването на лавината е с фронт около 150 метра, дебелината на снежната покривка на откъсването е между 50 и 120 см , което е огромна маса”.

 

 

При Борислав лавинната раница не успяла да го изкара на повръхността на снежната маса, а е била разкъсана от нея.

Тепърва ще се установява дали професионалният състезател по фрийрайд е допуснал грешка при екипирането. 

За да не се повтори лавината, на мястото на трагедията контролирано беше предизвикана още една лавина.

„В България първото проблемно нещо е, когато духа силен вятър. Обилен снеговалеж почти винаги води до покачване на лавинната опасност. Третото нещо е рязко и силно затопляне”, обясни още Момчил Панайотов.

„Да мислим два-три пъти, преди да вземем някое решение в планината, защото то има последици”, коментира Росица Михайлова.

„Лавината е със страхотна сила и човек може да получи много тежки травми по време на движението на лавината. И независимо, че бъде намерен бързо, всъщност да няма възможност да бъде спасен”, коментира Панайотов.

Трагедията с професионалния състезател по фрийрайд не е била единственият инцидент, предизвикан от скиори извън пистите над Банско в неделния ден.

"Малко преди този инцидент имаше също такъв в чашата на Ечемище в Банско, отново с откъсната лавина, слава Богу - без затрупани, но това е чист късмет. Нищо повече", смята Нешев.

Според спасителите санкциите и забраните не са правилното решение, когато става въпрос за така наречения фрийрайд. 

 

Репортери: Антон Чавдаров, Ивелина Драгнева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.