Жертвата е на 19 години

Трагедия в планината близо до Банско! Лавина падна край Бъндерица и отне живота на 19-годишно момче.

Младият скиор, който е професионален състезател в така наречения „фрийрайд”, се е спускал в компанията на опитен планинар в един от улеите на Тодорка. Тогава ги застига снежното бедствие.

Групата скиори навлиза малко преди обяд в забранена зона под връх Тодорка. Следват няколко спускания, но при едно от тях скиорите предизвикват лавина. Тя помита 19-годишно момче.

„Това, което искам да кажа на обществото, е, че то бе оборудвано с еърбег раница, с лавинен предавател и пълен комплект, който е нужен за движение в извънпистовите зони, в които има лавинна опасност, но тези неща отново повтаряме, не ни правят безсмъртни”, заяви Наско Уков, ПСС – Банско.  

За загиналия младеж се знае, че е бил с опит в извънпистовото каране, въпреки крехката си възраст. Мощната лавина обаче буквално е разкъсала презрамките на еърбега му и той е бил затрупан. Лавинният предавател се е активирал и скиорът бързо е бил открит и изровен, но травмите му са били несъвместими с живота.

Жена пострада при преход в планината

От Българската лавинна асоциация предупредиха, че лавинната опасност в планината в момента е много висока, защото са се натрупали много фактори – всичките, допринасящи за свличането на лавина.

„Имало ли е вятър, какъв е бил вятърът, имало ли е натоварване допълнително на снежната покривка. Условията днес особено бяха изключително комплексни, сложни”, обясни Росица Михайлова, председател на Българската лавинна асоциация.

От Асоциацията предупреждават, че лавинната опасност важи не само за скиори и сноубордисти, но и за обикновените туристи, които тръгват на зимни преходи.

„Аз съм виждала хора, които тръгват за хижа Вихрен зимата по маркиран маршрут и се объркват, и не взимат зимната пътека, взимат лятната пътека, която минава под една от най-големите лавини тук в планината”, обясни Росица Михайлова.

В следващите дни лавинната опасност ще продължи да бъде висока, предупреждават експертите. На Витоша опасността от свличане на снежни маси е най-голяма в района на скалния масив „Комините”, както и по стръмния склон, неслучайно наречен „Лавината”. В Рила са опасни улеите около Седемте езера, стръмните склонове под Мальовица и Мусала.

В Пирин специалистите често предупреждават за лавини по улеите под връх Тодорка, както и склона „Чашата”.

Степента на лавиноопасност винаги зависи от температурите, вятъра и конкретната метеорологична обстановка. Най-добрият съвет е да се следи информацията на Планинската спасителна служба.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.