Въвеждането на мерките е заради бързото разпространение на британския вариант на вируса

Франция се готви за трета национална карантина. Целта е да се спре бързото разпространение на коронавируса.

Решението се очаква най-късно в сряда, за когато е насрочено официално изявление на президента Еманюел Макрон. Новата карантина вероятно ще трае не по-малко от три седмици.

Въвеждането на ограничителните мерки е заради много бързите темпове на разпространение във Франция на британския вариант на вируса и на новия щам, регистриран в Южна Африка.

Въпреки че Франция прави всичко възможно да избегне пълно затваряне на страната за трети път, локдаунът изглежда неизбежен. Властите разглеждат колко ефикасен е бил наложеният вечерен час, а цифрите са все така тревожни – 26 000 души са в болница заради COVID – 19, повече от последната най-висока стойност през декември.

„Разтревожени сме, защото знаем, че този ако британският вариант на коронавируса достигне значителна епидемична точка, още повече в сложната ситуация, в която се намираме, то последствията ще бъдат много тежки. Положителното в сравнение с миналата година, е че вече можем да прогнозираме. Затова, благодарение на изчисленията на епидемиолозите, следим цифрите всеки ден. Решенията не трябва да се взимат нито много късно, нито твърде рано, защото виждате колко ужасни са последиците от пълното затваряне”, заяви Доминик Льо Гулюдек, директор на френската здравна агенция.

Все повече медицински специалисти във Франция са категорични, че ново пълно затваряне в страната трябва да има и то преди ситуацията да излезе извън контрол.

На този фон престижният научен институт „Пастьор” обяви, че прекратява проекта си за своя ваксина заради незадоволителни резултати.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.