Те ще трябва да се носят от хората над 14 години в градския транспорт, магазини, аптеки

Австрийците смениха платнените защитни маски с предпазни маски за многократна употреба FFP2 (с филтърна мембрана и по-добро прилепване и изолация около носа), които стават задължителни за хората над 14-годишна възраст в граския транспорт, магазините, в обекти за услуги и лекарските кабинети, предаде Франс прес.

"Заради новите варианти на коронавируса е необходимо да се защитим по-добре. Ако всички се съобразяват, това ще промени ситуацията, особено след пристигането на ваксините", смята 24-годишната графична дизайнерка Хана Цюгнер.

Облекчават част от противоепидемичните мерки в Гърция

"Въвеждането на тази нова мярка, която остава малко разпространена в Европа, предизвиква истински дебат в страната, докато регламентите гарантират, че маските ще се продават без надценка, на цена по себестойност, която е 59 евроцента", коментира Доротея, жител на Австрия.

Бременните жени и хората, които имат медицински противопоказания, са изключени от изискването, както и персоналът, който е съгласен да си прави редовни тестове за коронавирус.
Въпреки въведената след Коледа и продължаваща поне до 8 февруари трета карантина, броят на заразените нее намалял особено.

МАСКИ ОТ КОНОП: Помага ли френското откритие срещу COVID-19

Новозаразените на дневна база са около 130 на 100 000 жители. Целта на правителството е това число да не надвишава 50.
Училищата, музеите, спортните зали, киносалоните и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, в момента са затворени, а хората са призовани да ограничат максимално контактите си.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА