През декември се отбелязват три години от трагичната смърт на младия баща от Царево

През декември се отбелязват три години от трагичната смърт на Евелин Дуков от Царево, който бе убит от мъртво пиян шофьор. Семейството му създаде фондация с цел да се бори  срещу престъпленията на пътя. Последната кампания e именно срещу пияните и дрогирани шофьори, отнели живота на стотици. Идеята е да се съберат пари за повече дрегери и тестове за наркотици за "Пътна полиция". В инициативата се продават календари с картини на маестро Климент Атанасов. 

Евелин Дуков бе ударен, докато кара велосипеда си. Младият баща издъхна в болницата, а полицията издирваше избягалия от местопроизшествието извършител. Според досъдебното произвоство това е 59-годишният Владимир Колев, заловен пиян - с 2,70 промила алкохол в кръвта. След тежки съдебни битки Колев получи 10-годишна присъда, която търпи и към този момент. За 32-годишната Людмила загубата на бащата на сина й е най-тежката в живота й.

„Убиецът нямаше смелостта да се изправи и да признае вината си. Бях обидена на системата, защото беше доста мудна”, споделя Людмила.

Пиян шофьор предизвика тежка катастрофа в Харманли

Глътка надежда за почерненото семейство е спонтанната идея на братовчедката на Евелин - Кристина Иванова, да бъде създадена фондация в битка срещу пияните и дрогирани шофьори на пътя.

„Инициативата е предизвикателство за мен. След такава трагедия е трудно човек да събере сили и да се опита да направи нещо добро”, каза Кристина.

Младите жени започват своята дейност, за която всички полицейски управления им съдействат. Започват работа с деца по училищата в редица черноморски общини.

„Отпечатали сме около 300 броя от календарите. Когато се изчерпат количествата, ще пуснем нов тираж. Цената е 25 лева”, поясни Кристина.

Репортер: Елена Танева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.