Операцията продължила над три часа

11-месечно бебе получи нов шанс за живот. Лекари на Военномедицинската академия и “Пирогов” извършиха съвместно тежка операция.  Те  успяха да премахнат тумор от черния дроб на детето. Малкият пациент вече е добре и е изписан от болницата.

Родителите на 11-месечното момченце разбират тежката диагноза миналата година. Диагнозата е рядка - хепатобластом. Злокачественото образувание на черния дроб на детето е открито в болница “Св. Марина” във Варна. В началото на 2021, малкият пациент е преместен в “Пирогов”, грижите за него поема доц. Христо Шивачев.

Уникална операция на дете в болницата по ортопедия в "Горна баня"

“Това е злокачествено образувание на черния дроб. Обикновено се проявява при малки деца, в рамките на първата една година. Сравнително доста рядко. Но протича доста инвазивно и се изискват съответните специализирани мероприятия”, обяснява доц. Христо Шивачев, Клиника по детска хирургия, УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”.

Туморът обаче се развива бързо. В екипа се включва и проф. Никола Владов, специалист по чернодробна хирургия във Военномедицинска академия. Въпреки че се грижи предимно за възрастни, той приема предизвикателството.

“Това е един от по-редките случаи - подобни тумори на черния дроб, особено при по-малки бебета-кърмачета”, заявява проф. Никола Владов, Клиника по чернодробна хирургия и трансплантология, ВМА.

Налага се детето да премине през химиотерапия преди туморът да бъде отстранен.

“Туморът беше доста голям, над 6 сантиметра. И в такива случаи, при тези тумори - първо се започва лечението с химиотерапия, която продължава няколко курса, след което вече се пристъпва към оперативната интервенция за отстраняването на тумора”, разказва проф. Никола Владов.

Родители на болни деца сигнализираха за измама с дарителски сметки (ВИДЕО)

Тежката операция се провежда в “Пирогов” - продължава повече от три часа.

“Вълнувах се, все пак бебе на десет месеца, то е толкова голямо, много фино, много прецизно трябва да се работи, тъй като съдовете са много малки”, посочва проф. Владов.

“Беше малко по-дълъг периодът на възстановяване, някъде около две седмици, което е нормално за този вид операции. В момента вече детето си е здраво и сме си го изпратили вкъщи. А чувството да спасиш живот на толкова малко дете е красиво”, категоричен е  доц. Христо Шивачев.

След като се възстановява от тежката операция, 11-месечното момченце вече е добре и си е у дома.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.