Те открили няколко Facebook страници за набиране на средства, в които е посочена една и съща банкова сметка

Родители сигнализираха за измама с дарителски кампании за болни деца. Те разказват, че в последните дни са открили няколко Facebook страници за набиране на средства, в които е посочена една и съща банкова сметка. Титулярът също е един и същ. Няма обаче нищо общо със семействата, категорични са близки на нуждаещите се.

Два месеца след раждането на Велина, майка й - Владислава Демерджиева,  чува страшната диагноза хидроцефалия. Последващи прегледи показват, че детето има тумор в мозъка.

„Последствията са хидроцефалия, епилепсия, двигателни проблеми и още много”, сподели  жената.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Семейства получават дарения чрез измамни профили

За своите 4 години Велина е претърпяла няколко курса на лъче-и химиотерапия. От няколко дни отново е в Турция, където й предстои операция.

„Снощи, около полунощ, ми писа един човек, че като реклама във Facebook му попаднала една страница, в която се събират средства за Велина. Само че човекът не е разпознал нашата дарителска сметка”, разказа още Владислава.

Така жената научава, че някой ползва името и заболяването на дъщеря й, за да събира пари. Казва, че не познава посочения титуляр на сметката.

„Родителите на болни деца се чудим как да съберем средства, за да ги спасим. В един момент осъзнаваш, че някой краде шанса на детето ти да живее. Това е толкова грозно. Такова нещо не ми се е случвало никога”, коментира Владислава Демерджиева.

ЖИВОТ НА ДАРЕНИЯ: Защо НЗОК не финансира изцяло животоподдържащи храни? (ВИДЕО)

Тя обаче не е единствената изненадана. Дублирана се оказва и страницата на фондация "За доброто".

„Някаква госпожа, която се е нарекла с името Десислава Христова Димитрова, е публикувала вероятно личната си сметка. Ако някой в момента напише „Фонд за децата на герои”, види тази страница и дари средства за децата на Фонда по този IBAN, те  няма да постъпят при нас. Те ще постъпят към въпросната госпожа, която нямаме идея коя е”, заяви Кремена Кунева, председател на Фондация „За доброто”.

Опитахме, но не успяхме да се свържем с Десислава Димитрова, за да чуем и нейната позиция.

В прокуратурата вече е подаден сигнал по един от случаите.

Повече по темата гледайте в сряда в предаването "Здравей, България".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си