В световен мащаб сме на 69-то място

България е на дъното в Европейския съюз в класацията за усещане на борбата с корупция. Заедно до нас се нареждат Унгария и Румъния. Това сочи изследване на международната организация „Прозрачност без граници”. В световен мащаб сме на 69-то място.

Обсъдиха стратегия за противодействие на корупцията за периода 2021 – 2027 г.

Основните причини за лошото класиране са свързани с неефективни разследвания и лобизъм в законодателния процес. Един от изводите в изследването е, че държавите с по-добро здравеопазване е по-малко вероятно да нарушат демократичните норми.

КПКОНПИ стана пълноправен член на Мрежата на органите за превенция на корупцията

„Едно отстъпление, което наблюдаваме през последните години, и то е трайна тенденция, свързана с върховенство на закона. Нарушение на законодателен процес, който е пропит с лобизъм. България е една от най-осъжданите страни в ЕС по отношение на защита правата на гражданите”, обясни Калин Славов – изп. директор на „Прозрачност без граници”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.