Те не могат да се възползват пълноценно от лекциите

Незрящи студенти сигнализират за проблеми с онлайн обучението. Част от лекциите, които университетите качват, не могат да се използват от тях. Затруднения с дистанционното учене имат и незрящи ученици.

Християн Димитров е незрящ. Студент е по право. Разчита на говорещата програма още от училище. За първи път обаче тя мълчи.

„В момента съм в сесия, която минава кошмарно. В много от университетите използват и други платформи, които много трудно се синхронизират с нашата говореща програма. Изпитвам затруднения да вляза и да отворя линка, който е към лекцията”, каза той.

„Незрящият човек с мишка не може да работи. Всичко се извършва с клавишна комбинация от клавиатурата”, обяснява Християн.

Той разчита на колегите си, за да учи. „Основно - тъй като ни изпитват онлайн с тестове. Те са под форма на снимка, нея обаче говорещата програма няма как да ми я разчете”, добави той.  

От образователното министерство отговарят, че до тях няма сигнали от студенти. Заявяват, че висшите училища са автономни образователни институции и сами определят учебните програми и формите на обучение за своите студенти.

Ректорът на УНСС, където учи Християн, уверява, че ще се вземат мерки и всеки незрящ студент ще може да положи изпити.

За проблем с обучението до омбудсмана пишат и родители на ученици с нарушено зрение. „Няма достатъчно часове, в които децата да работят индивидуално с ресурсни учители”, заявява Диана Ковачева.

От МОН отговарят, че всички ученици в масовите и специалните училища са осигурени с технически средства, за да учат. Времето за обучение е съобразено с индивидуалните потребности и възможности на всяко дете.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.