Според специалисти става дума за "дистанционно" активиране на лавина

Лавина след лавина в планините у нас. Само за вчерашния ден в Рила и Пирин се свлякоха тонове сняг, като особено страховита беше огромната лавина край Седемте рилски езера, която беше заснета от туристка.

Огромна лавина падна в Рила (ВИДЕО)

Снегът от 4 улея образува една от най-големите лавини в последните години у нас. Пострадали хора, за щастие - няма. На косъм от инцидент бяха двама скиори, които се спуснаха в непозволени територии.

„Наистина става дума за впечатляваща лавина. По международната скала за разрушителна мощ на лавини тя би била 3.5 от 5. На това място редовно падат лавини, но точно такива не са обичайни. Причината явно се дължи на слаб слой в снежната покривка“, обясни Александър Михайлов от Българската лавинна асоциация.

Според него скиори са предизвикали лавината.

„Смятам, че става дума за дистанционно активиране на лавината. При него скиори могат да предизвикат пропадане на място различно от тяхното. Не мога да коментирам действията на тези хора, но със сигурност не препоръчвам това да се прави при такива събития“, добавя Михайлов.

Лавина затрупа и уби на място скиор в Пирин

 Днес ново свличане на снежна маса имаше в Пирин край хижа Безбог.

От планинската спасителна служба предупреждават, че през уикенда ще бъде изключително опасно за туристи и скиори. Висока е вероятността от лавини на Маркуджик 3, Мусаленския циркус и хижа Рилски езера в Рила.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.