Причината за отказа им, че ще носят наказателна отговорност, ако нарушат мерките

Заден ход от ресторантьори и собственици на заведения за протестно отваряне на 1-ви февруари. Заради наказателната отговорност при нарушаване на разпоредбите на здравните власти от Асоциациите на заведенията официално обявиха, че отменят акцията. Те обаче са категорични, че свалят доверието си от институциите в България.

След дни на напрежение, отказ за преговори и протест ресторантьорите решиха, че няма да отворят месец по-рано. Причината за това решение е, че служителите ще подлежат на финансови глоби и затвор. Решението подкрепят близо 90% от членовете на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията. То е взето след консултации с юристи и анкета. Сега очакванията са за нови преговори с управляващите.

Петър Стоянов е един от първите в България, които обявиха, че ще отворят заведението си на 1-ви февруари. След разговори с юристи се отказал. „Получих информация, че ще бъда на 100% проверен и не си струва пак да пълня бюджета с глоби. Още даже не съм взел това, което ми се полага. Това ми е единствената причина и то най-вече заради клиентите, те нямат вина за нашата ситуация”, казва той.

Ако отворят, служителите и клиентите ще носят наказателна отговорност, защото не спазват разпоредбите за ограничаване на пандемията.

„Санкциите за физически лица са от 300 до 1000 за първо нарушение и от 1000 до 2000 за второ. За физическите лица може да се носи и наказателна отговорност, като наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба. При юридическите лица санкциите са от 500 до 2000 за първо и от 2000 до 5000 лв. за второ нарушение”, каза адвокатът Валентин Савов.

Сега ресторантьорите отново са в готовност за преговори с управляващите. „Очакваме тази седмица да получим отговор от премиера при какви числа ще отворят заведенията и нощните заведения и при какви числа ще ни затворят пак, ако се дигнат заразените”, заяви Ричард Алибегов – председател на Българската асоциация на заведенията.

От бранша очакват финансовите компенсации за бизнеса да бъдат изплатени до края на януари. До момента са фалирали близо 30% от заведенията.

 „Държавната помощ до момента е достигнала до половината от 8300 кандидатствали, но бизнесът не е конструиран да живее от държавна помощ”, допълни Алибегов.

„По време на протеста на 27-ми се преведоха пари на персонала, но аз като юридическо лице все още нямам постъпила нито една стотинка”, коментира Петър Стоянов.

Алибегов: Изпратихме писмо до премиера, очакваме отговор

Вижте цялата позиция на бранша:

След проведени юридически консултации от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България стана ясно, че всички, които вземат участие в работата на отворено против мерките заведение носят лична НАКАЗАТЕЛНА отговорност за неспазване на разпоредби за ограничаване на пандемията. Клиентите, както и работещите при нас управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност.

Ние сме готови да поемем наложените на персонала ни административни глоби, но не можем да позволим да бъдат подложени на наказателно преследване. Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с COVID-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс.

Водени от горното и въпреки убеждението си, че протестно отваряне на заведенията на 1 февруари е правилно решение, сме принудени да се откажем от него.

Решението е подкрепено от 87,4% от нашите членове, които след проведена анкета, са на мнение, че при тези обстоятелства не бива да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала ни. С това решение за пореден път доказваме, че членовете на нашите организации са отговорни по отношение на наложените мерки и към момента защитават правата си единствено и само по законов ред.

Напомняме, че изпратихме писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяваме, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, ние избрахме 1 февруари 2021г. Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България.

Обръщаме внимание, че от 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен сектор в държавата като мярка за превенция на разпространението на COVID-19. Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици. Защо ресторантите в

хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях – не. Защо не са опасни големите опашки в магазините и големите струпвания по ски пистите?

Настояваме Националния оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа, защото медицински аргументи за взетите решения няма.

Допълнителна информация:

Санкциите, на които бихме били подложени ние и нашите служители, ако отворим заведенията на 1 февруари в знак на граждански протест са:

1. Административно-наказателна отговорност:

За физическите лица – глоба от 300 до 1000 лв, като при повторност глобата е от 1000 до 2000 лв.

За едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция от 500

лв. до 2000 лв., при повторност от 2000 до 5000 лв.

2. Наказателна отговорност (същата се носи само от физическите лица):

Лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лв.

Ресторантьорите излязоха на протест (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.