Президентът обяви, че ще се бори за преизбиране, ГЕРБ и ВОЛЯ с първи коментари

Президентът Румен Радев влиза в битката за втори мандат! В специално изявление държавният глава обяви, че ще се бори за преизбиране, отново в екип с Илияна Йотова. Радев отчете четвъртата година от мандата си и отново разкритикува остро управляващите във всички области. Като изход от ситуацията президентът вижда смяна на системата чрез изборите през април.

Радев: Ще се кандидатирам за втори мандат (ВИДЕО)

След четири години на „Дондуков 2“ президентът Румен Радев обяви, че ще се бори за още пет на този пост. Отново в компанията Илияна Йотова като вицепрезидент. Държавният глава мотивира кандидатурата си с остра критика към властта.

Радев и Йотова ще се състезават на президентския вот и в знак на подкрепа към протестите от 2020 г. Които, според президента са показали, че изминалата година е годината на събуждане.

„Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и заявиха категорично волята си за промяна. Хората скандираха „Мутри, вън!“ и поискаха да вземат бъдещето на България в свои ръце”, заяви президентът.

А единствената възможност за промяна, по думите на държавния глава, е мощна политическа алтернатива. Която да се заяви на парламентарния вот на 4 април. За това Румен Радев иска и спешни промени в изборното законодателство.

„Ако това не се случи, след изборите може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и нов мандат на грабеж и застой, на фалити, бедност, обществена депресия и ускорена емиграция. Предвид възможната патова ситуация в новия парламент, може да се стигне и до правителство на задкулисието под благовидния предлог на национално обединение, национално спасение, експертен кабинет или други подобни формулировки”, каза още президентът.

А от протестите у нас и предстоящите избори, президентът погледна и към Русия. Като коментира критиките, че не е изразил позиция за ареста на опозиционера Алексей Навални.

„Позицията ми е ясна, много преди Борисов да се произнесе по нея. Още когато скандираха "Мутри, вън" под неговите прозорци, но той не смееше да стъпи на работното си място. Най-лесно е да се крие кризата у нас, когато се говори за проблеми навън. Но ако Навални беше българин, щеше да разследва шкафчето на Борисов, а премиерът щеше да се опитва да го изгори, както заплашва с Елена Йончева”, заяви Радев.

Зам.-външният министър: Изненадан съм, че Радев отново ще се кандидатира за президент (ВИДЕО)

И въпреки, че до президентски вот остава повече от половин година, Радев и Йотова вече са готови с приоритетите си. А именно – връщане на доверието в държавата, победа над бедността и реформи в ключовите сектори.

Президентът Румен Радев влезе на „Дондуков 2“, след като спечели втори тур на вота през 2016 г. – срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Радев и Илияна Йотова положиха клетва, като президент и вицепрезидент в парламента на 19 януари 2017 г. А три дни по-късно – на 22 януари официално встъпиха в длъжност. По конституция мандатът на президентската двойка изтича през януари 2022 година.

Изборите за нов държавен глава ще бъдат през есента. Като все още не е ясно, дали те ще са през октомври или ноември. От днес вече е ясна и първата официална кандидатура за поста - тази на Румен Радев и Илияна Йотова.

И политическите реакции - 9 месеца преди президентския вот и 2 преди парламентарния, фокусът вече се измества върху „Дондуков” 2. Досега никоя от партиите в парламента не е обявила своята номинация за държавен глава. След анонса на Радев, че ще се бори втори мандат днес, само две от парламентарно-представените партии  направиха коментар.

Минути след като стана ясно, че президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат, от ГЕРБ направиха първи коментар. В Кърджали Цвета Караянчева разчете бързане в действията на  държавния глава.

„Тъй като тръгнаха слухове в пространството, че г-жа Йотова ще бъде номинирана от БСП за президент, мисля че той, по този начин иска да се застрахова и да получи подкрепата на БСП, като обяви тази ранна своя заявка за кандидатиране за президент”, заяви тя.

Съпартиецът й и заместник-външен министър Георг Георгиев изрази изненада от заявката на Радев.

„Смятах, че той ще признае дълбоките грешки, които допусна, изключителното разделение на нацията, което насади. И в крайна сметка ще каже, че няма да се кандидатира за нов мандат”, смята той.

Караянчева отново отхвърли идеите на Радев за промени в Изборния кодекс.

„Има само месец и половина до настоящите избори. Такива големи промени се правят в продължение на година преди това, обсъждат се. Много от нещата, които бяха засегнати в консултациите при президента, са теми, които са работени в годините. Имаме ясна позиция и тези по тях. Не можем да предпочетем гласуването по пощата при положение, че има толкова много неизвестни”, смята председателят на Парламента.

Борисов: Стараем се всички сектори да заработят максимално бързо

Как гледат останалите партии в парламента на амбицията за втори мандат? БСП, които през 2016 г. издигнаха Радев с инициативен комитет, ще коментират след заседание на органите на партията. Изпълнително бюро на партията традиционно има във вторник сутрин. Още в началото на януари от ДПС категорично заявиха, че предпочитат нов държавен глава.

„Трябва да изберем истински обединител на нация, а не партиен говорител, опонент и опозиция. Просто разединител”, заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

 „Обединените патриоти” също запазиха мълчание. Веселин Марешки обаче пусна до медиите позиция, в която пита какво е свършил Румен Радев през първия си мандат, за да иска отново доверие.

Репортери: Ванина Недкова, Добромир Николов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.