Премиерът отрече твърденията на президента, че правителството насажда паника покрай коронавируса

Стараем се всички сектори да заработят максимално бързо. Това обяви премиерът Бойко Борисов на заседание на МС. На него Щабът и министрите отчетоха добри резултати след въведените противоепидемични мерки.

„България стои добре в ЕС. Ние сме на най-ниските места на заболеваемост. Но тревожни са тенденциите във всички останали страни в ЕС”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Радев: Ще се кандидатирам за втори мандат (ВИДЕО)

 

 

Затова, според здравните експерти, не бива да се бърза с разхлабването на всички мерки.Това включва и връщането на всички ученици в клас.

„Смятаме, че ако върнем повече класове, рискуваме след това да ги затворим вкъщи и да учат в електронна среда, тъй като ситуацията все още е рискова”, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Държавата е изплатила 8,6 млн. лв. на 36 000 души от затворени бизнеси

А Борисов заяви, че правителството се съобразява само с медицинската експертиза, въпреки че президентът Румен Радев обвини управляващите в насаждане на паника.

„Считам, че това, което казва президента Радев не е вярно. Най-леките мерки са в България, най-меките. На практика абсолютно свободно движение имаме на хора по курортите, по улиците, навсякъде”, коментира Борисов.

Дали ще отворят и останалите бизнеси зависи от броя на заразените през следващите седмици. Но ако не се стигне до добро развитие на ситуацията, ще са нужни и още средства, категорична е социалният министър Деница Сачева.

 „Безработицата малко се покачва за януари. Беше 6-7% през декември, сега е 7% за януари. В случай че останат затворени всички сектори към месец март, ще бъдат необходими допълнителни 13 милиона лева за изплащане на компенсации”, заяви Деница Сачева.

Междувременно страната ни продължава да бъде втора по най-добър външен дълг, съобщи министърът на икономиката.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.