Това предвиждат промени в Закона за семейни помощи за деца

Месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, получавани от семейства на роднини или близки и от доброволни приемни семейства, ще се изравнят с тези, които се отпускат на родителите и осиновителите. Това предвиждат промени в Закона за семейни помощи за деца, които предстоят да се гледат на първо четене в парламента, съобщават от социалното министерство.

Целта е семействата на роднини или близки и доброволните приемни семейства да получават по-адекватна подкрепа в случай, че отглеждат дете с трайно увреждане.

ИЗМАМА С ДАРИТЕЛСКИ СМЕТКИ ЗА ДЕЦА В НУЖДА: Говорят част от потърпевшите

С цел равнопоставеност се предлага от размера на помощта за семейства на роднини или близки и доброволни приемни семейства, когато настаненото дете е с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност, да се приспада размерът на месечните финансови помощи по Закона за закрила на детето, ако семействата получават такива. Това са месечните помощи за издръжка и добавката за дете с трайно увреждане.

През 2021 г. за изплащане на месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане по бюджета на Министерството на труда и социалната политика са предвидени 172 млн. лв. за общо 27 000 деца средномесечно.

Предлагат по-висока финансова помощ за дете в приемно семейство

Съгласно Закона за държавния бюджет за 2021 г. размерът на месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане с 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност е 930 лв. За дете с от 70 до 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност месечната помощ е 450 лв., а за дете с от 50 до 70 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - 350 лв.

За приемната грижа - между заплатата и призванието

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.