Жена създава Facebook страници за набиране на средства, в които е посочена личната й банкова сметка

Софийската районна прокуратура започна  разследване срещу жена, събирала пари за лечение  на болни деца. В новините на NOVA ви разказахме за Десислава Димитрова, която буквално крадяла истински случаи, но правела фалшиви профили и посочвала личната си банкова сметка за дарения.

Родители на болни деца сигнализираха за измама с дарителски сметки (ВИДЕО)

За измамата ни сигнализираха представители на различни сайтове и фондации, които събират средства за нуждаещи се. Жена на име Десислава Христова Димитрова е правила фалшиви профили на деца и фондации, като за превод е посочвала личната си банкова сметка и трите й имена като титуляр. Засечени са поне 10 случая на измама. Събирала е пари и за вече починало дете.

Измамницата е успяла да публикува и на сайта  „Купи подарък”, който предоставя възможност на майки на деца с увреждания и на хора с увреждания, да публикуват обяви за изработени от тях продукти с цел продажба. За това сигнализира създателката на благотворителната онлайн инициатива Петя Колева.

„Майка от Facebook групата „Купи подарък” ми обърна внимание, че Десислава Димитрова има профил на сайта и ме помоли да проверя как се е озовала там, тъй като всеки профил се одобрява лично от мен. След проверка установих, че си е направила регистрация. След като не намерих нейно представяне във Facebook групата ни й изпратих имейл през ноември, в който я помолих да ми потвърди, че наистина е майка на дете с увреждане. Тя ми върна отговор, че нейното дете има сърдечни проблеми и затова има регистрация в сайта. Дали това е така – не мога да потвърдя”, заяви Колева.

 

 

По думите й измамницата е направила поне шест фалшиви профила на деца. Някои от тях вече са закрити. Сред профилите има и такъв на дете, починало преди три години. „Това е подигравка с паметта на детето”, категорична е създателката на сайта „Купи подарък”. „Нашата общност се крепи на това хората да ни помагат, а в случая една жена вреди в граници, които не могат да се опишат с думи”.

„Дублирана от измамницата се оказва и страницата на фондация "За доброто”, разказа Петър Велков. „Подали сме сигнал до прокуратурата”, посочи той. По думите му Десислава Димитрова вече е успяла да измами не малко хора, които отделят от малкото, което имат, за да помогнат.

По информация на NOVA, след сигналите до прокуратурата, банковата сметка на Десислава Димитрова е блокирана. Парите са били превеждани като дарение.

Подробностите гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.